Krajnji kraj Južnog toka?

Ruska vlada ne razmatra mogućnost izgradnje plinovoda ispod Crnog mora do Bugarske, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak na gospodarskom forumu u Vladivostoku.

On je jasno istaknuo da ‘nisu u tijeku nikakvi razgovori s Bugarskom i da nema nikakvog rada na projektu plinovoda Južni tok’. Taj je projekt plinovoda, koji bi trebao zaobilaziti Ukrajinu i ispod Crnog mora izravno iz Rusije dovesti plin u Bugarsku i odatle ga transportirati u Južnu i Srednju Europu, prekinut u prosincu 2014. godine, nakon što je Bugarska odbila izdati potrebne dozvole za izgradnju. U međuvremenu je bugarska vladaodlučila nastaviti sudjelovati u projektu, ali u skladu s propisima Europske unije pa je višekratno tražila od Rusije njegovog ponovno pokretanje. Ipak, Rusija je kao preduvjet za nastavak gradnje plinovoda objavila da očekuje da joj Europska komisija pruži čvrsta jamstva o kupnji plina koji bi se tim plinovodom transportirao.

Istodobno, ministar Novak je također najavio da će Rusija i Turska uskoro potpisati međuvladin sporazum o plinovodu Turski tok. To je drugi plinovod ispod Crnog mora, ali koji će izlaziti u Turskoj. Taj je projekt suspendiran nakon što je Turska u studenom 2015. godine oborila ruski vojni avion u Siriji. No, sada se očekuje da bi prva cijev plinovoda mogla biti sagrađena i puštena u rad do kraja 2019. godine, javlja ruski portal ‘Sputnik News’.

You may also like

0 comments