Home Energetika Kraj ucjene ruskim plinom

Kraj ucjene ruskim plinom

by Energypress.net

Vijesti koje su najavile početak 2016. i koje su nas kao iz zasjede zaskočile poslije novogodišnjih praznika, za ekonomiju Rusije nisu nimalo ohrabrujuće. Svjetske cijene energenata, naših osnovnih izvoznih proizvoda, strmoglavo nastavljaju da padaju, a da se kraj tog procesa i dalje ne nazire. Burzovnim izvještajima o nevjerojatnoj cijeeni nafte koja se, evo, već spustila na samo 30 dolara za barel, posljednji događaji na tržištu plina ne dodaju nimalo optimizma.

Prije samo par godina, teza o tome da je Ukrajina zauvijek osuđena na ruski plin izgledala je apsolutno neoborivo. S ovom tezom su se, uz par zanemarivih nijansi, slagali praktično svi ekonomisti, uključujući i ukrajinske. Rijetki glasovi onih koji su govorili da pod određenim uvjetima to baš i ne mora biti tako, tonuli su u moru kategoričkih prigovora. Njihova su se mišljenja smatrala marginalnim, isključivo politički motiviranim, sve u svemu, gledištima koja ne zaslužuju pažnju.

Ali baš to se dogodilo. Desetog januara ove godine, premijer Ukrajine Arsenije Jacenjuk izjavio je da njegova zemlja nema namjeru da uvozi ruski plin po cijeni od 212 dolara za tisuću kubika. Predložena cijena nije ekonomski opravdana – napomenuo je on. U ukrajinskim rezervoarima je danas uskladišteno preko 14 milijardi kubnih metara plinaa (što za dvije milijarde premašuje rezerve prošlogodišnje grijače sezone), a ako zatreba, plin se u Europi može kupiti i jeftinije, na primer po 200 dolara za tisuću kubika. Imajući u vidu to da su prošlogodišnje reverzibilne isporuke europskog plina u Ukrajinu više nego udvostručene, njegova izjava očigledno nije tek pucanj u prazno. Ovome treba dodati još i to da cijeenu od 212 dolara koju je početkom godine predložio lično Dmitrij Medvedev, ruska strana smatra kompromisnom. Nema tome ni mjesec dana kako je Gazprom zvanično najavljivao da Rusija neće prodavati plin Ukrajini ispod 230 dolara za tisuću kubnih metara. A danas ga Ukrajina neće ni po 212, piše Pešćanik.net.

Lošu situaciju u kojoj se Gazprom našao dodatno otežava i to što je krajem prošle godine ukrajinska strana najavila korjenite promjene u politici cijena za tranzit ruskog plina u Europu. Do sada su cijenu za tranzit ugovarali Gazprom i ukrajinski Naftogaz, a od ove godine će se po odluci ukrajinske vlade time baviti specijalna nacionalna komisija. Sudeći po izjavama nekih članova ove komisije, cijena za tranzit ruskog plinaa kroz Ukrajinu će se u nastupajućoj godini povećati otprilike pet puta.

Zasada je teško predvidjeti kakvu plinsku politiku će ove godine voditi ruska strana. Mnogi eksperti pretpostavljaju da Gazprom više nema mogućnosti da sam predloži nove popuste u cijeeni. Drugim rijeečima, prema onome što danas znamo, općenita kratka prognoza bi bila: Ukrajina će 2016. ipak kupovati plin od Rusije, ali po cijeeni ne višoj od 200 dolara za htisuću kubika.

Related Posts