Kraj rekorda na svjetskim burzama

Novozaraženi usporavaju ulagače
Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina jer su ulagače zabrinuli podaci o snažnom rastu broja umrlih i novozaraženih od koronavirusa u Kini.

Nakon što su danima ti indeksi rasli i dosezali rekordne razine, zahvaljujući nadi da će uskoro biti zaustavljeno širenje koronavirusa, jučer su ulagače pokolebali novi podaci o širenju virusa. Objavljeno je, naime, da je broj umrlih u Kini porastao za rekordne 242 osobe, što je više nego dvostruko u odnosu na dosadašnji dnevni rekord od 103 umrle osobe u ponedjeljak.

Tako je broj umrlih premašio 1.360, dok je broj novozaraženih skočio za 14.840 osoba, na ukupno više od 48.000, što je djelomice posljedica nove metodologije dijagnosticiranja virusa. Posljednjih dana ulagače su poticali podaci o usporavanju rasta broja novozaraženih, no novi podaci su ih pokolebali.

I dok neki analitičari ukazuju na to da je snažan rast broja novozaraženih posljedica promjene metodologije dijagnosticiranja, drugi pokušavaju procijeniti gospodarske štete.

Tako analitičari Capital Economicsa procjenjuju da će rast kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju u odnosu na isto lanjsko razdoblje potonuti za 4 postotna boda, na samo 2 posto, dok bi na kvartalnoj razini bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti oko 2,5 posto. U osvrtu na situaciju na tržištima, analitičari Capital Economicsa navode i da bi gospodarstvo moglo odskočiti u proljeće, ako se širenje koronavirusa zaustavi.

Dodaje i to da podršku tržištu pruža uvjerenje ulagača da će Fed reagirati ako to bude potrebno. Naime, u izvješću Kongresu ovih je dana predsjednik američke središnje banke Jerome Powell poručio da gospodarstvo, koje raste 11. godinu zaredom, i dalje pokazuje otpornost, ali da središnja banka pažljivo prati koronavirus i druge potencijalne prijetnje.

To je na tržištu shvaćeno kao najava da će monetarna politika ove godine vjerojatno ostati popustljiva. Pozitivno na tržište utječu i solidna kvartalna poslovna izvješća kompanija.

Od 378 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih oko 71 posto ostvarilo je bolje rezultate nego što se očekivalo. Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 2,5 posto veće nego godinu dana prije, dok su na početku sezona objava poslovnih rezultata očekivali pad zarada za 0,6 posto.

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta od početka tjedna porasla 0,8 posto i jutros dosegnula najvišu razinu u tri godine. Cijene su nafte, pak, jutros pale, no i dalje su na putu tjednog dobitka od oko 3 posto. Na američkom je tržištu cijena barela jutros skliznula 0,59 posto, na 53,56 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,61 posto, na 58,94 dolara.

You may also like