Kraj političke krize u Ukrajini, na pomolu nova koalicija

Stranka ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka dogovorila je sa strankom predsjednika Petra Porošenka i Domovinskom strankom, što su sve raniji koalicijski partneri, formiranje nove koalicije, rekao je u ponedjeljak čelnik Jacenjukove stranke Narodna fronta.

Dogovor nagovještava kraj mjeseci političkih borba i optužba za korupciju koji su sprječavali reforme koje zahtijevaju od Kijeva njegovi podupiratelji sa Zapada i upropastilo pregovore o novom zajmu od 1,7 milijarda dolara od Međunarodnog monetarnog fonda potrebnih da se podupre ratom iscrpljeno gospodarstvo.

“Sutra u 12.00 ići ćemo na opći sastanak koalicije”, rekao je Maksim Burbak iz Narodne fronte nakon sastanka zastupnika s Porošenkom i Jacenjukom u ponedjeljak navečer. Zastupnici Porošenkova bloka i Domovinske stranke bivše premijerke Julije Timošenko nisu još ništa rekli o rezultatima sastanka.

Potpora Jacenjuku se urušila otkako je preuzeo vlast nakon prosvjeda na Maidanu 2013/2014, ali je on odbijao odstupiti sve dok se ne potpiše novi koalicijski sporazum. Predsjednik parlamenta Volodimir Grojsman, 38-godišnji bivši gradonačelnik i Porošenkov saveznik, bi trebao postati premijer. Uspostava koalicije trebala bi poboljšati njegove izglede da dobije parlamentarnu potporu za nominaciju. Dva bivša koalicijska partnera, populistička Radikalna stranka i reformistička Stranka samopomoći, odbile su ponovno se pridružiti koaliciji.

You may also like