Kovačić: Nekim smo se izjavama zaletili

Zašto je već na početku zasjedanja Sabora došlo da zastoja i zašto se nisu održali saborski Odbori za zakonodavstvo i Ustav? Hoće li neke promjene zakona koje je Most tražio izdržati test Ustavnog suda? Hoće li se Most još jednom ponašati kao oporba unutar vlasti? Kako će graditi svoje odnose s HDZ-om ususret lokalnim izborima?

O tome je u Pressingu u ponedjeljak s Petrom Štefanićem razgovarao saborski zastupnik Mosta Ivan Kovačić, za kojeg je Nikola Grmoja prije toga za N1 otkrio da će biti i ministar uprave. Kovačić pak kaže da ništa nije gotovo, pa ni što se tiče njegove kandidature za ministra. “Imam najveće izglede.”

Nastavlja biti zamjenik gradonačelnika Omiša. “I ja sam govorio da neću ići u izvršnu vlast, ostao sam prošli put i saborski zastupnik, ali evo – tako je ispalo. Složilo se tako i jaka politička figura morala je preuzeti potpredsjedništvo Vlade nakon što Božo ode za predsjednika Sabora.”

Kovačić je po struci stomatolog, no kaže da mu je bitno da je okružen kvalitetnim političkim timom suradnika i savjetnika da bi bio dobar ministar. “Istina je da je Most jedno vrijeme zagovarao stručnjake za ministre, no pokazalo se da je i samoj struci potrebno neko vrijeme da se pripremi za političke funkcije.”

Kovačić tvrdi da ni on nije pretjerano zagovarao stručnjaka za premijera. “Mnoge priče su nametnute u javnosti i stalno se moramo pravdati. Imamo jedinstven stav – može biti stručnjak, ali mora biti politička funkcija.”

Nakon što su u ponedjeljak u Hrvatskom saboru propale sjednice odbora zbog kašnjenja zastupnika, a od Mostovaca je došao samo Ivan Kovačić, iz saborske Službe za medije opravdali su zastupnike Mosta kazavši da nisu svi na vrijeme znali za sjednicu. O tome je Štefanić naravno pitao i Kovačića.

Kovačić kaže da su došli, ali da nisu došli oni koji su predlagali zakone, a da oni nisu ni članovi Odbora. “Ja sam dakle sinoć dobio poruku da je Odbor u 8.30 sati. Ovi ljudi nisu niti znali da je Odbor. Oni, dakle, nisu članovi Odbora, ja jesam i srećom došao sam odnosno bio upoznat s tim.”

Za propust ne krivi nikoga, “ali saborska je služba možda trebala ranije informirati ljude”. Rekao je i da nije vikao na ljude koji nisu došli, jer su novinari danas čuli Kovačića da viče na Mostovce iza zatvorenih vrata. “Nisam galamio, malo sam tempramentan. Ne vjerujem da je itko namjerno to napravio, došlo je do greške u službi, sve će biti sutra napravljeno. Pisalo se da sam vikao da se nije došlo, svi su došli. Problem je što nisu došli oni koji su trebali prezentirati zakon, no oni ni nisu članovi odbora.”

Ponovio je i naglasio da su članovi Mosta koji su dio Odbora – došli. “Ako treba isprika u ime Mosta što se nismo raspitali bolje, ja se ispričavam, ali sve će biti napravljeno.”

“Nikad nismo ni komunicirali da ćemo svih sedam uvjeta staviti u hitnu proceduru”, rekao je Kovačić na pitanje jesu li odustali od ranijih uvjeta. “Mi baratamo dnevnim redom sjednica, i bitno nam je da su ušle u proceduru. Svaka će se točka napraviti, niti jedna neće pasti na Ustavnom sudu.”

Priznaje da su najavili da će uvjeti biti ispunjeni prije formiranja nove Vlade, ali da nisu znali da će Petrov biti predsjednik Sabora. “Da, nismo znali da ćemo ispregovarati mjesto predsjednika Sabora. Sad nam je bitno da svi zakoni krenu u proceduru.” Kaže da nisu znali da će dobiti predsjednika Sabora, pa su tako govorili, ali da je bitno da je sve krenulo, piše N1.

Kovačić kaže da se pokazuje da su najbolje prolazile Vlade koje nisu radile ništa. “Političari se stalno bune da će imati probleme s nečim.”

0 comments