Kovač: Vesna Pusić svojim izjavama nanosi štetu Hrvatskoj

Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač izjavio je utorak da prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesnu Pusić svaki dan mijenja svoje stavove o zatvaranju hrvatskih granica, vezano za migrantsku krizu, čime nanosi štetu i Hrvatskoj i ugledu naše zemlje u svijetu. “Nismo shvatili današnju izjavu ministrice Pusić, jer govori o zatvaranju granica ali ne znamo kojih – zelene granice ili službenih prijelaze. Mijenja stavove svaki dan i time nanosi štetu Hrvatskoj i našoj zemlji u svijetu”, rekao je Kovač u izjavi novinarima u Središnjici HDZ-a.

Pozvao je ministricu Pusić da prestane s tim izjavama, neka se povuče i strpi još dva i pol tjedna. “Ako ona to ne želi prihvatiti neka joj to sugerira premijer u odlasku Zoran Milanović. Neka se više ne javlja po tom pitanju i bavi svojom kandidaturom za glavnu tajnicu UN-a”, kazao je Kovač.

Istaknuo je kako će HDZ, nakon parlamentarnih izbora 8. studenoga, početi implementirati svoj plan vezan uz migrantsku i izbjegličku krizu koji će, kako je rekao, biti strukturiran, u koordinaciji sa susjednim državama, koji će pokazati da Hrvatska mora biti stabilna, snažna te da zna čuvati svoje granice i jamčiti unutarnju sigurnost. Podsjetio je kako je HDZ već više puta pozivao da hrvatska policija što prije počne kontrolira zelenu granicu prema Srbiji, a ako je potrebno i vojska.

Također, HDZ traži i da migranti i izbjeglice u Hrvatsku ulaze preko službenih graničnih prijelaza, te u onom broju u kojem mogu biti dalje prihvaćeni na granici s Slovenijom tj. da se postigne dogovor sa tom susjednom zemljom o prijevozu i prihvatu izbjeglica. “Tražimo efikasnu koordinaciju s susjedima, u ovom slučaju s Slovenijom i Srbijom”, kazao je Kovač.

Ministrica Pusić u utorak je rekla da Hrvatska ne želi zatvoriti svoju granicu za izbjeglice, ali neće imati drugu mogućnost ako to učine Slovenija, Austrija i Njemačka. Istaknula je da bi to bilo antieuropsko i neučinkovito rješenje. “Je li moguće da se i fizički zatvori hrvatska granica – sve je moguće, ali to je nešto što mi ne želimo, jasno kažem: ne želimo. Ali ako smo suočeni s time da je Njemačka zatvorila granicu, Austrija zatvorila granicu, Slovenija zatvorila granicu – nemamo što drugo, nema druge mogućnosti”, rekla je Pusić, dodavši kako je to antieuropski, neefikasno i da nije pravo rješenje.

Kovač je također negirao Milanovićevu izjavu da opozicija samo izaziva kaos, istaknuvši kako “Milanović, poznat kao gospodin kapitulant i politikant” stvara kaos u zemlji te stvara kaotičnu sliku o Hrvatskoj u svijetu. Složio se sa stajalištem povjerenika predsjednice Republike za izbjeglice, dr. Matom Granićem, da bi se trebalo sazvati novu sjednicu VONS-a na kojoj bi trebao biti i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, rekavši kako bi to već dugo bio slučaj da je bilo pameti i odgovornosti u Vladi, a čega na žalost je nema,

Upitan kako komentira Milanovićevu izjavu da na HDZ-ovim izbornim listama još uvijek ima kriminalaca, Kovač je odgovorio kako bi premijer na odlasku htio biti sudbena vlast, odnosno da bi želi i tužiti i suditi. “On bi tužio i sudio. Toga više nema, ta su vremena prošla. Najkasnije će proći 8. studenoga, pobjedom HDZ-ove Domoljubne koalicije, kada ćemo zaista odvojiti sudbenu od izvršne vlasti i kada više neće biti zlouporabe policije ali i drugih represivnih elemenata u društvu. To je nedopustivo. Mi ćemo Hrvatsku promijeniti na bolje, donijeti prave promjene i pravo državno vodstvo koje će pokazati da zna upravljati krizama te će sanirati gospodarsku krizu, a ne samo izbjegličku”. rekao je Kovač.

Istaknuo je kako u HDZ-u nema pravomoćno osuđenih dužnosnika, niti će ih biti. Ali, dodao je Kovač, neka se Milanović “pogleda koga sve ima u svojim redovima” i ne bude kadija. Vezano uz stavljanje na HDZ-ovu listu vlasnika agencije “2X1 komunikacije” koja se bavi predizbornim anketama, Roberta Bosaka, kazao je kako se na listama nalaze ljudi koji su ponosni na svoju zemlju, za nju učiniti sve što je potrebno i Hrvatsku promjeniti na bolje.

Upitan kako komentira situaciju s Slovenijom jer je u emisjii “Otvoreno” rekao da je naša Vlada, nakon Srba i Mađara, ‘zaratila’ i s Slovenijom, Kovač je podsjetio na izjavu Janeza Janše kako bi bilo dobro da slovenska policija pomogne hrvatskoj policiji. “To nažalost govori da slovenska strana sumnja u sposobnost hrvatske policije, što nije korektno. Hrvatskoj policiji bi trebalo dati jasne upute da štititi zelenu granicu s Srbijom”, kazao je.

Nije želio komentirati rezultate RTL-ove ankete po kojima HDZ vodi ispred SDP-a za četiri mandata, rekavši da ankete pokazuju trend, a trend pokazuje da HDZ pobjeđuje i sa svojom koalicijom donosi prave promjene na bolje. “S ovom vlašću, koja ništa nije ostvarila, Hrvatska ide u propast. To ćemo zaustaviti”, istaknuo je Kovač.

You may also like