Kovač: Usredotočeni smo na proračun, postoje uvjeti za posjet Nikolića

Gost Dnevnika u 18 na N1 bio je ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač. Kakvu će politiku prema izbjeglicama voditi Hrvatska. Kako ćete riješiti problem žice na granici sa Slovenijom i Mađarskom? Hoće li i Hrvatska podizati ogradu?

“Ono što je najvažnije da smo počeli surađivati sa susjedima. U tijeku je dogovor između Makedonije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Austrije. Želimo na granici Makedonije i Grčke vršiti profilaciju i na taj način vršiti normalan tranzit izbjeglica prema zapadu. Razgovarat ćemo s kolegama kako ćemo postupno ukloniti ograde.”

Pretpostavljamo da će sada hrvatska vanjska politika biti “usklađena”, obzirom da propagirate iste stvari kao i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Jeste li Vi za njezinu ideju da nas ona, bez obzira na zakon i ustav, predstavlja na sastancima Europskog vijeća, a ne premijer? “Na sjednici Europskog vijeća ovog mjeseca će hrvatsku predstavljati premijer Tihomir Orešković i prema mojim saznanjima sve će biti kao dosad.”

Postoje li uvjeti za posjet predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Hrvatskoj, kako su to objavili srbijanski mediji? “Mislim da su te vijesti proizvedene od kolega u javnom prostoru. Najvažnija je komunikacija ureda predsjednice Hrvatske i predsjednika Srbije. Zna se koja je Hrvatska pozicija – sa svim susjedima želimo imati uređene i kvalitetne odnose. Imamo probleme iz prošlosti koje moramo riješiti i ja se nadam da ćemo u komunikaciji naći jedan modus koji će omogućiti da riješimo probleme u interesu građana. Sigurno će doći do posjete Tomislava Nikolića, uvjeti postoje, samo je pitanje kad. Sutra ću vjerojatno razgovarati s njihovim Ivicom Dačićem i pokušat ćemo da hrvatska manjina u Srbiji bude tretirana kao i mađarska.”

Nakon Bosne i Hercegovine, vaš drugi posjet bio je Mađarskoj, gdje ste rekli da ćete obnoviti uništene odnose s Mađarskom? Jeste li spremni u potpunosti dati INU Mađarima, tj na koji ćete se način vi uhvatiti u koštac s tim pitanjem? “Nova hrvatska vlada će vrlo jasno i afrimativno braniti interese Hrvatske. Pokazali smo da smo dobronamjerni, da želimo surađivati sa susjedima, a ne vrijeđati kao neki prije. Radi se o interesima Republike Hrvatske, ali i interesima susjedne Mađarske. To će biti teška poglavlja, ali pristupiti ćemo u dobrom duhu. Nećemo dati Inu Mađarima, to su spekulacije koje se svako malo pojavljuju.”

Ima li Vesna Pusić potporu Vaše vlade u kandidaturi za glavnu tajnicu UN-a? “Trenutno smo zaokupljeni proračunom, neka ministarstva koja kolege nisu zatekli u dobrom stanju trebamo dići na razinu. Prethodna vlada nesretno je i nespretno istaknula kandidaturu Vesne Pusić dok je bila tehnička vlada i to ćemo riješiti.”

You may also like

0 comments