Kovač: Ulazimo u koordinaciju s Mađarskom oko prilagodbe energetskoj europskoj politici

Nakon sastanka ministara vanjskih poslova Europske pučke stranke izjavu za hrvatske medije dao je Miro Kovač, ministar vanjskih poslova RH. Govorio je o Brexitu, migrantskoj krizi, ali i energetskoj politici Unije.

O čemu se danas razgovaralo vezano uz Brexit?

“Još jednom sam zahvalio ministru vanjskih poslova Nizozemske vezano uz konstruktivan stav glede početka euroatlanskog puta BIH. Zahvalio sam mu na tome što je on osobno prihvatio kandidaturu. To je bila prva točka. Što se tiče Velike Britanije, stav prevladava kako želimo zadržati Britaniju u Europskoj uniji, to je važno za stabilnost Unije. Moj je dojam kako bismo do kraja ovog tjedna mogli postići i jedan kompromis na tragu onoga što je predložio gospodin Tusk.”

Dodao je kako su razgovarali o migrantskoj krizi te je naglasio kako je u tom pitanju ona veliki test za Uniju, riječ je o vjerodostojnosti, sigurnosti i stabilnosti Unije. To se pokazuje rješavanjem ili nerješavanjem toga problema.

“Istaknuo sam koordinaciju koju smo mi postigli sa kolegama u Sloveniji, Austriji, Srbiji i Makedoniji. Važno je istodobno jačati nadzor granice Turska-Grčka i Makedonija-Grčka. Za sada funkcioniramo na taj način iako smo predani zajedničkom europskom rješenju. Svaka je zemlja, bez obzira na veličinu, odgovorna za sudbinu EU na svoj način.”

Svjedoci smo stavova zemalja Višegradske skupine. Činjenica je da je započela polarizacija Unije po tom pitanju. Kako će se Hrvatska postaviti u tome? Hoće li se svrstati?

“Svi imaju dobre namjere. Zemlje V4 su otvorene za dijalog, zvali su i neke druge zemlje na dijalog. Njemačka i Nizozemska rade sve što mogu. Ono što je važno da postignemo zajedničko rješenje, da djelujemo globalno, u Siriji na licu mjesta, da pošaljemo poruku da ne mogu svi biti primljeni u Uniju, da su naši kapaciteti ograničeni. Ljudskost ćemo i dalje pokazivati, ali moramo jačati vanjske granice EU. Tu moramo postići zajedničku politiku, do sada smo imali samo nacionalne.”

Što se očekuje od sutrašnje radne večere dvojice premijera i predsjednika Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije?

“Očekujemo veću učinkovitost. Sačekat ćemo sastanak sa gospodinom Tuskom. Bit će tu i gospodin Orešković koji će izvijestiti o tome. Ja o tome ne znam ništa jer taj sastanak nije niti održan.”

O dogovoru s Velikom Britanijom?

“Mi ga prihvaćamo u cjelini. Vi znate da bi mi htjeli da nam otvore tržište rada, no to je pitanje bilateralnih pregovora. Ono što je važno jest na pitanju Britanije stabilizirati EU i poslati signal funkcionalnosti prema građanima. Nisu svi uvjereni u efikasnost i sigurnost te stabilnost.”

O energetskim pitanjima i regionalnim interkonektorima? Spor s Mađarskom oko toga?

“Imat ćemo koordinaciju s ministrom Panenićem pa ćemo o tome imati stav, ali ćemo blisko surađivati sa mađarskom stranom.”

You may also like