Kovač: Prihvat izbjeglica ovisi o realizaciji dogovora s Turskom

Prihvat migranta i izbjeglica iz Turske u Hrvatsku ovisi o tome hoće li ta kvota koja je dogovorena uopće biti realizirana na razini Europske unije, rekao je u petak ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač na rubu Okruglog stopa o Hrvatskoj kao sjecištu srednje i jugoistočne Europe.

U program prihvata u Hrvatskoj će biti uključeno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) i Ministarstvo socijalne politike, rekao je šef diplomacije. “No sve to skupa ovisi o tome hoće li uopće na razini Europske unije (prihvat) to biti realizirano”, odgovorio je Kovač na novinarsko pitanje kako će operativno izgledati smještaj izbjeglica iz Turske.

O smještaju traju konzultacije, a centar za prihvat izbjeglica u Slavonskom Brodu ostaje operativan, rekao je. Prema sporazumu između EU i Turske potpisanom u ožujku službena se Ankara obvezala preuzeti sve migrante i izbjeglice koji preko Egejskog mora ilegalno dođu na grčke otoke, a u zamjenu će za svakog primljenog migranta jedan iz Turske biti primljen u EU.

Hrvatska se obvezala primiti iz Turske manje od 500 izbjeglica, rekao je Kovač u utorak i dodao da će ona tu obvezu i provesti. Ukupno bi Hrvatska bi trebala primiti 1600 izbjeglica iz dva programa – premještanja iz jedne članice EU-a u drugu i programa preseljenja iz trećih zemalja (Turske, Jordana) u EU.

Nekoliko članica EU-a već je počelo s prihvatom u skladu s dogovorom EU-Turska. U Njemačku je poslano 78 Sirijaca, jedanaest u Finsku, a prva skupina u kojoj se nalazi 31 Sirijac stigla je u utorak u Nizozemsku.

You may also like