Home Geopolitika Kovač nije želio komentirati izglede Vesne Pusić za UN

Kovač nije želio komentirati izglede Vesne Pusić za UN

by admin

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u srijedu je izjavio da ne može ništa reći o tome kakve su šanse Vesne Pusić za mjesto glavne tajnice Ujedinjenih naroda te najavio da će se vlada očitovati podupire li tu kandidaturu, ali i podsjetio da je Domoljubna koalicija već izrazila svoje neslaganje s načinom na koji je ona istaknuta.

„O šansama ne mogu ništa reći“, kratko je kazao Kovač na upit novinara u Banskim dvorima nakon sjednice vlade dodavši da će, koliko je upoznat, razgovori s kandidatima biti u travnju.

„A o tome kakav je stav Vlade o njezinoj kandidaturi – mi smo već rekli svoje o načinu na koji je ta kandidatura istaknuta – ćemo se još izjasniti. Za sad ćemo se fokusirati na proračun on mora biti reformski“, kazao je Kovač dodavši da moramo hrvatskoj javnosti i investitorima pokazati da je Hrvatska „na pravom putu promjena i reformi“.

Kandidaturu bivše hrvatske ministrice europskih i vanjskih poslova Vesne Pusić podržala je bivša vlada premijera Zorana Milanovića na kraju svog mandata, a tada oporbena Domoljubna koalicija zamjerila je zbog toga, ističući kako je o tome trebala odlučiti nova vlada.

Kovač je novinarima ukratko najavio i vanjskopolitičke aktivnosti premijera Tihomira Oreškovića koji će sutra sudjelovati u radu Europskog vijeća, a prije toga imati niz bilateralnih sastanaka.

Glavne su teme sastanka Vijeća referendum o ostanku Velike Britanije u EU i migrantska kriza, a Kovač ističe da Hrvatska smatra da je za stabilnost EU važan ostanak Britanije u Uniji. „Na tragu smo prijedloga predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, prihvaćamo njegove ideje“, dodaje. Podsjeća i da Hrvatska nema u tolikoj mjeri u Britaniji svojih radnika tako da nije „obuhvaćena mogućim restrikcijama za socijalna davanja“.

U pogledu migrantske krize kaže kako se Hrvatska trudi u mjeri koliko može i pridonosi europskom rješenju. „Za pohvaliti je kako dobro koordiniramo rad s kolegama u Sloveniji, Austriji, Srbiji, Makedoniji“, rekao je te podsjetio da Hrvatska ima svoje policajce „na licu mjesta“, na granici Makedonije i Grčke.

Orešković će uskoro ići i u službeni posjet Njemačkoj te se sastati s kancelarkom Angelom Merkel, a Kovač naglašava da je želja ojačati političku i gospodarsku suradnju. „Imamo velike potencijale. Kad vidimo koliko snažno s Njemačkom surađuju druge zemlje u okruženju, onda iz toga možemo zaključiti da Hrvatska može puno više nego do sada, ustvrdio je. Orešković će, nakon sastanka Europskog vijeća, u Londonu 22. veljače sudjelovati i na sastanku u organizaciji EBRD-a.

Related Posts