Kovač: Jača suradnja sa zemljama Višegradske skupine u energetskim pitanjima

Republika Hrvatska želi jače surađivati sa zemljama Višegradske skupine (V4) i veseli se suradnji s prijateljima u srednjoj Europi, izjavio je u utorak u Zagrebu ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač na obilježavanju 25. obljetnice osnivanja Višegradske skupine.

“Meni je zaista danas čast biti s vama ovdje… i zajedno s vama proslaviti 25 godina Višegradske skupine”, rekao je.  Naglasio je da danas te četiri zemlje zajedno djeluju na planu “europske i vanjske politike i time doprinose i EU jer se mora slušati njihov glas i to je velika stvar. Zato mi kao RH….želimo jače surađivati sa zemljama Višegradske skupine”.

Obraćajući se nazočnima na obilježavanju godišnjice osnutka V4 u Mađarskom institutu u Zagrebu, Kovač je rekao da će RH uz prisutnost jačeg angažmana u jugoistočnoj Europi – takozvana horizontalna suradnja – jačati i vertikalnu suradnju prema prijateljima u srednjoj Europi. Naglasio je da Hrvatska opet jača odnose s Mađarskom pošto je u ponedjeljak dogovorena ponovna uspostava željezničkog prometa između dviju zemalja, koji je bio prekinut zbog migrantske krize. “Bit ćemo snažni, bit ćemo vaši partneri, bit ćemo prijatelji i veselimo se suradnji s prijateljima u srednjoj Europi”, rekao je ministar na kraju svog obraćanja.

Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner rekao je da je ovo “lijepa obljetnica da se potvrdi suradnja sa zemljama Višegradske skupine, zemljama koje dijele mnogo toga zajedničkoga. I u prošlosti su dijelile mnogo toga zajedničkoga i danas zapravo postoje određene karakteristike koje ih povezuju. Prema tome, mogu samo reći da su rijetke takve obljetnice da se jedna takva, ja bih rekao aglomeracija zemalja uspije 25 godina održati.”

Veleposlanik Češke, zemlje koja trenutačno predsjeda V4, Martin Košatka podsjetio je da je Višegradska skupina osnovana 1991. s ciljem poticanja europske integracije članica te skupine, kao i njihove suradnje u području gospodarstva, energetike i obrane. Kad je osnovana, skupina je imala tri države članice, ali je raspadom Čehoslovačke 1993. postala četveročlana te su u njoj Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka. “Puno se toga promijenilo u tih 25 godina, ali je ostao isti duh prijateljstva i bliski odnosi naših četiriju zemalja i njihovih građana”, kazao je Košatka. Pritom je rekao da ponekad te zemlje ne dijele stajališta o svemu i ponekad se ne slažu oko važnih pitanja, ali je uvijek bilo dovoljno volje da se otvoreno razmotre takva pitanja i nađu rješenja.

“Mi smo kao obitelj i znamo da smo snažni samo ako se budemo držali zajedno”, izjavio je Košatka. “Članice V4 žele surađivati s drugim zemljama, a posebice susjedima kao što je Hrvatska. Mi pozdravljamo to da su predsjednica (Kolinda Grabar-Kitarović) i nova hrvatska vlada izrazile želju pojačati suradnju sa zemljama V4. Uvjereni smo da možemo puno toga postići s hrvatskim prijateljima i veselimo se zajedničkom radu s vama”, istaknuo je Košatka.

You may also like