Kovač: Hrvatsko-slovenski spor riješiti u duhu prijateljstva

Hrvatska i Slovenija su prijateljske i susjedne države i partnerice u Europskoj uniji i NATO-u i uvjeren sam da će na osnovi međunarodnog prava i u duhu prijateljskih odnosa naći rješenje i za pogranične probleme, rekao je za ljubljanski dnevnik “Delo” ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

Vodeći slovenski list razgovor sa šefom hrvatske diplomacije objavio je u utorak u povodu današnjeg ministrova posjeta Sloveniji gdje će o bilateralnim odnosima i budućoj suradnji razgovarati sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem, a prije toga sastati se s predsjednikom Borutom Pahorom i s predstavnicima slovenske oporbe u parlamentu.

U razgovoru za “Delo” Kovač je još jednom objasnio stajalište Zagreba o arbitražnom sporazumu iz kojeg je Hrvatska istupila, dok Slovenija drži da se treba nastaviti i rezultirati obvezujućom presudom. “Sabor je lani jednoglasno donio zaključak o izlasku Hrvatske iz arbitraže, što je vlada i učinila, pa Hrvatska više nije stranka u tom postupku”, kazao je Kovač.

Unatoč tome uvjeren je da se u duhu međunarodnog prava za spor u čijem je središtu razgraničenje na moru može naći rješenje, a da u međuvremenu dok se to ne postigne “naši građani ne trpe nikakvu štetu”. Da je to u europskom okviru moguće, pokazuje i primjer Njemačke i Nizozemske koje se ni do danas nisu razgraničile u zaljevu Dollart, ali su se međusobno dogovorile o njegovu ekonomskom korištenju te režimu plovidbe pred obalama obiju država i to ne smeta njihovoj živoj suradnji i općim odnosima, rekao je. “Nije mi poznato da bi se Nijemci i Nizozemci svako jutro budili s mišlju da se još nisu razgraničili u zaljevu Dollart. Život ide dalje”, kazao je Kovač za dnevnik.

Što se tiče promjena koje nova vlada uvodi u odnosu na prethodnu, ministar Kovač rekao je kako je, među ostalim, potrebno s više ambicije pristupiti odnosima sa susjednim državama, neke sanirati, a druge popraviti te da je nova vlada u vrlo kratkom vremenu uspjela promijeniti ozračje u odnosima sa susjedima i europskim partnerima. “Hrvatska mora na vanjskopolitičkom području disati punim plućima. Prioritetna zadaća je afirmirati Hrvatsku kao aktivnu i samosvjesnu državu, konstruktivnu članicu Europske unije i NATO saveza”, kazao je ministar Miro Kovač. Što se tiče odnosa sa Slovenijom općenito, bolji odnosi vide se i u suradnji na rješavanju migracijske krize, gdje su obje vlade pokazale zrelost i konstruktivnost, rekao je.

Nadalje smatra da je ekonomska suradnja odlična, kao i odnosi predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i njezina slovenskog kolege Boruta Pahora što se vidi u nastavku suradnje na projektu Brdo-Brijuni usmjerenu na jačanje povjerenja i stabilizaciji balkanskih država i njihovu približavanju euroatlantskim asocijacijama. “Želim da se na odnose Hrvatske i Slovenije gleda u prvom redu po pozitivnim primjerima”, kaže Kovač.

Obećaje učiniti sve što je u njegovoj moći da se nastavi uzlazna linija odnosa i još bolja suradnja. Ministar se na pitanje o odnosima Hrvatske sa Srbijom te Bosnom i Hercegovinom osvrnuo na stanje u širem okruženju i naglasio da je europska perspektiva zemalja jugoistoka Europe i hrvatski interes, pa će se u odnosu prema svojim susjedima ponašati kao aktivna i odgovorna članica Eurospke unije. “Hrvatska kao susjedna zemlja i potpisnica Daytonskog sporazuma ima posebnu odgovornost prema Bosni i Hercegovini. Hrvati u BiH, za koje smo dužni brinuti se i prema našem ustavu, mogu biti odličan motor za europske integracije”, kazao je Kovač. Sa Srbijom Hrvatska želi imati “partnerske i prijateljske odnose”, ali do toga “ne može doći preko noći”. “Za to će biti potreban svakodnevni, koncentrirani i mukotrpan rad”, kazao je Kovač.

Istaknuo je da Hrvatska podržava europski put Srbije, ali će pregovori te zemlje o članstvu u EU zahtijevati i “neke promjene u srbijanskom društvu”, rekao je. “A to nije jednostavno jer te reforme moraju biti jako bolne” i sve to iskusila je Hrvatska kroz potrebne promjene i prilagodbe koje je morala proći da postane dio europske obitelji. “Hrvatska će prema Srbiji, kao i prema drugim kandidatkinjama za članstvo – u tom pogledu biti poslovno stroga, ali poštena”, kazao je ministar Miro Kovač.

You may also like