Kovač: Hrvatska će primiti 500 izbjeglica iz Turske

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač objavio je u utorak da će Hrvatska iz Turske primiti manje od 500 izbjeglica u sklopu dogovora između Europske unije i Turske koji je stupio na snagu u ponedjeljak.

Turska se dogovorila s EU-om da preuzme sve migrante i izbjeglice koji preko Egejskog mora ilegalno dođu na grčke otoke, a u zamjenu će za svakog primljenog migranta jedan iz Turske biti primljen u EU. “Obvezali smo se primiti iz Turske manje od 500 izbjeglica”, rekao je Kovač u razgovoru za RTL televiziju u utorak. “Tu ćemo svoju obavezu ispuniti”, dodao je šef hrvatske diplomacije i ocijenio da uspjeh dogovora ovisi o tome hoće li druge članice Unije realizirati svoje obveze.

Hrvatska bi trebala primiti ukupno 1600 izbjeglica iz dva programa – premještanja iz jedne članice EU-a u drugu i programa preseljenja iz trećih zemalja (Turske, Jordana) u EU. Nekoliko članica EU-a već je počelo s prihvatom u skladu s dogovorom EU-Turska. U Njemačku je poslano 78 Sirijaca, jedanaest u Finsku, a prva skupina u kojoj se nalazi 31 Sirijac stigla je u utorak u Nizozemsku.

Kovač je istaknuo da se zahvaljujući zatvaranju tzv. balkanske rute znatno smanjio dolazak izbjeglica u Hrvatsku i da ih je u izbjegličkom centru u Slavonskom Brodu trenutno manje od 200. Odbacio je nagađanja da su zemlje na ruti to učinile na nagovor Njemačke, u koju je prošle godine stiglo više od milijun migranata i izbjeglica, najviše od svih članica EU-a. “To je naša inicijativa. Mi smo dovoljno zreli i u tome smo se našli s našim kolegama iz Austrije, Slovenije, Srbije i Makedonije”, ustvrdio je Kovač. “Tom smo koordinacijom uspjeli smanjiti broj izbjeglica i time pomogli Europskoj uniji, posebno Njemačkoj”, dodao je.

Njemačka bi sredinom svibnja mogla privremeno ukinuti graničnu kontrolu uvedenu u rujnu bude li priljev migranata i dalje padao, rekao je u utorak njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere. “Nećemo produljiti graničnu kontrolu nakon 12. svibnja ako broj (migranata) i dalje bude ovako nizak”, nakon zatvaranja ‘balkanske rute’, rekao je Maiziere za austrijsku nacionalnu televiziju ORF.

Austrija je uvela graničnu kontrolu u rujnu kada je u Njemačku svakodnevno stizalo više od 10.000 migranata i izbjeglica. Većina njih, Sirijci, Iračani i Afganistanci, bježali su od rata. Mnogi su se odlučili na opasno putovanje Egejskim morem, iz Turske u Grčku, odakle su balkanskom rutom išli na sjever Europe.

Njemačka je lani primila više od 1,1 milijun migranata. No De Maiziere je podsjetio da je broj tražitelja azila pao kada su u veljači Austrija i zemlje duž balkanske rute zatvorili granicu. Nedavno je ocijenio da ih sada na dan stiže tek 140. U ponedjeljak je na snagu stupio dogovor Europske unije i Turske potpisan 18. ožujka po kojemu će se svi koji budu ilegalno stizali u Grčku vraćati u Tursku, pa tako i tražitelji azila iz Sirije. Zauzvrat će se iz Turske u EU premjestiti po jedan Sirijac za svakog vraćenog sunarodnjaka, a najviše 72.000 ljudi.

You may also like

0 comments