Kotromanović pozvao Srbiju na suradnju oko humanitarnih pitanja

Hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović pozvao je u subotu iz Opatovca srbijanske dužnosnike na suradnju kako bi se prihvat migranata organizirao što humanije za te ljude.

“Dajte to radite organizirano kao što radite, ali u dogovoru s nama pa pošaljite ljude tamo gdje mislimo da je najhumanije za te ljude”, poručio je večeras srbijanskim dužnosnicima iz Opatovca ministar Kotromanović koji će na nekoliko dana u prihvatnom centru u Opatovcu zamijeniti ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića. “Vidjeli ste ovih dana da je bilo žestoke retorike. Moramo svi ‘stati na loptu’. Pričao sam s jednom obitelji iz Sirije i oni su morali platiti po sto eura da bi došli ovdje. Kao ministar obrane kažem da mi znamo da izbjeglice na hrvatsku granicu dolaze organizirano”, rekao je Kotromanović pozvavši srbijanske dužnosnike na suradnju. “Budimo ozbiljni ljudi i napravimo najlakše za ove ljude”, poručio je.

Uz Srbiju, pozvao je na suradnju i Mađarsku podsjetivši da su izbjeglice problem cijele Europe.

Ministar Kotromanović naveo je da je danas u Hrvatsku ušlo 3.277 a izašlo oko 5.000 izbjeglica. “Mirnije je nego jučer, a najgore je bilo na granici sa Strošincima. Međutim, teško je reagirati kada nemate suradnju s drugom stranom”, rekao je dodajući kako u svezi izbjegličke krize Hrvatska redovito ima kontakte s Makedonijom.Na pitanje novinara znači li to da sa Srbijom Hrvatska nema kontakata, Kotromanović je odgovorio kako kontakti postoje i da je ministar Ranko Ostojić razgovarao sa srbijanskim ministrom unutarnjih poslova koji je “obećao da će se uspostaviti korektni odnosi”. “Zato ja pozivam po ‘Hajdučki: Stanimo na balun’!”, dometnuo je. “Za sada sve ide dobro. Premijer je razgovarao s austrijskim premijerom i Austrija nije zabrinuta. Austrijanci primaju kao i Nijemci. Mađari primaju od nas i za sada ide dobro. Vidjet ćemo što će se dogoditi ako jednog dana Austrijanci kažu ne, onda će to morati reći i Nijemci i to će već biti ozbiljnija priča”, izjavio je Kotromanović, koji kaže da Hrvatska ima planove za sve opcije razvoja izbjegličke krize.

“Bitno je zaštiti naše interese i to za sada, čini mi se, i radimo”, ocijenio je. Kotromanović je potvrdio je da se izbjeglice, kojih se nekoliko tisuća u subotu okupilo na granici kod Strošinaca na području županjske Posavine, od poslijepodneva prevozi do Mađarske vlakovima.

You may also like