Kotromanović: Izbjeglice i dalje pristižu

U prihvatno središte u Opatovcu i dalje u velikom broju pristižu izbjeglice koje u Hrvatsku iz Srbije ulaze kod Bapske i Tovarnika ali se očekuje kako će preko vikenda doći do smanjenja njihovog broja, kazao je novinarima ministar obrane Ante Kotromanović koji do nedjelje u Opatovcu zamjenjuje ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.

“U kampu je trenutačno oko 2.500 ljudi. malo ih je više nego proteklih dana ali za nas je to redovito stanje. Iz kampa je vlakom iz Tovarnika jutros otišlo 1.316 izbjeglica. Danas očekujemo nešto pojačan priljev izbjeglica iz Srbije ali mi smo spremni”, kazao je novinarima Kotromanović dodajući da vojska i dalje radi na popravljanju uvjeta za boravak izbjeglica u prihvatnom središtu.

Također je kazao kako će prema graničnom prijelazu s Mađarskom u Baranjskom Petrovom Selu danas izbjeglice prevoziti desetak autobusa, a tijekom dana iz Tovarnika će put Mađarske otići i dva vlaka. “Sutra ćemo, ako bude potrebno uputiti još jedan vlak kako bi se vratili u normalno stanje i uobičajenom broju ljudi. Do ponedjlejka očekuemo nešto manje ljudi”, kazao je rekavši, kako izbjeglice iz Srbije pristiži neprekidno u skupinama, ali kako je Hrvatska spremna odgovoriti na svaki izazov.

Po Kotromanovićevim riječima, u prihvatu izbjeglica i njihovu transferu prema Mađarskoj ni slijedećih dana ne bi trebalo biti kakvih problema. “Osim ako nam se ne pokidaju tri vlaka, ali valjda nismo takvi baksuzi”, šaljivo je kazao Kotromanović dodavši kako je u svim zemljama u kojima se izbjeglicama nalaze na putu do Hrvatske, sve što se događa s izbjeglicama biznis o kojem ovisi i dinamika priljeva izbjeglica i u Hrvatsku. “Dolje je sve biznis. To je biznis koji je organiziran. Dovoz ljudi u Grčku pa i dalje. Sve do naše granice je biznis na kojem netko dobro zarađuje”, ocjenio je Ante Kotromanović.

Njemu osobno, kako je kazao, najviše je žao gledati malu djecu koja stprljivo čekaju s roditeljima. Tijekom jučerašnjega dana do ponoći u Republiku Hrvatsku je preko graničnih prijelaza Bapska i Tovarnik ušlo 7.798 migranata. U privremenom prihvatnom središtu u Opatovcu do ponoći se nalazilo oko 4 426 osoba. I dalje se očekuje priljev migranata s područja Republike Srbije, a od početka migracijske krize na područje RH ušlo je 136 723 migranata, izvjestio je MUP.

You may also like