Kosovski Srbi spore prijenos imovine Srbije i SFRJ

Srbi s Kosova zatražit će od srbijanske vlade poništenje odluke Prištine o, kako navode, “uzurpaciji srpske imovine na Kosovu”, prenijeli su u srijedu kasno navečer beogradski elektronički mediji.

Nakon sastanka s direktorom ureda srbijanske vlade za Kosovo Markom Đurićem oni su poručili su da neće dopustiti da ta odluka bude provedena. Prema riječima Đurića, odluka Prištine je “protuustavna, protuzakonita i ništavna”.

Đurić je pozvao međunarodnu zajednicu da reagira najavivši da će Srbija “primijeniti sva pravna, politička i druga dopuštena sredstva borbe”: „Mi nemamo pravo i nećemo dići ruke od onoga što su stvarale generacije naših očeva i djedova, a sve one koji misle da ćemo odustati od ove borbe želim samo podsjetiti na našu srpsku upornost, inat i tvrdoglavost i našu nacionalnu izreku ‘oteto, prokleto’ “, rekao je Đurić a prenosi portal N1.

Vlada Kosova donijela je ranije odluku da se sva nepokretna imovina na Kosovu, registrirana na ime bivše SFRJ, Srbije i Autonomne Pokrajine Kosovo, prenese na ime Republike Kosovo kao vlasnika te imovine. Odluka Prištine se odnosi na veliki broj objekata i zemljišta, na ukupno 29 posto teritorija Kosova. U odluci u koju je agencija Beta imala uvid, kosovska katastarska agencija obvezuje se da odmah na ime Kosova prebaci svu nepokretnu imovinu.

You may also like

0 comments