Kosovo ne narušava Briselski sporazum

Ministrica za dijalog u vladi Kosova Edita Tahiri, kazala je da je izjava direktora srbijanske Kancelarije za KiM Marka Ðurića da je Priština grubo kršila Briselski sporazum, “još jedna laž”. Ona je dodala da je Priština spremna za teme već dogovorene u Briselu, kao što su energetika, integrirano upravljanje prelazima, kod telefonije i da će pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) doći na dnevni red, prenosi Tanjug.

Tahiri je u izjavi za Radioteleviziju Kosova naglasila da ZSO neće imati izvršna ovlaštenja, nego će biti ustrojena po modelu postojeće asocijacije općina Kosova. Ona je dodala da će se tehnički dijalog u Briselu nastaviti 11. maja, 17. i 18. maja. Ðurić je ranije u petak izjavio da je Priština odlučila da otkaže unaprijed zakazane pregovore o Zajednici srpskih opština, čime grubo krši Briselski sporazum.

Na vanrednoj konferenciji za novinare Ðurić je rekao da su u utorak sljedeće sedmice u Briselu bili zakazani razgovori sa Prištinom o Zajednici srpskih opština, a da je Priština bez najave, opravdavajući se unutrašnje-političkim razlozima, otkazala dolazak. Glasnogovornica visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Maja Kocijančič, izjavila je u petak da očekuje da se dijalog Beograda i Prištine što prije nastavi u skladu sa dogovorom dvojice premijera. “Planirali smo nekoliko sastanaka tokom sledećih nekoliko nedelja i što se nas tiče, dijalog se nastavlja”, rekla je Kocijančič za Tanjug.