Home Ekonomija Kosor: Šokirana sam što ne znamo što ćemo sve prodati

Kosor: Šokirana sam što ne znamo što ćemo sve prodati

by Energypress.net

Gošća Novog dana bila je bivša premijerka Jadranka Kosor koje je komentirala Nacionalni plan reformi koji je jučer predstavila Vlada.

Kako vidite poziciju Tihomira Oreškovića nakon jučerašnjeg predstavljanja Nacionalnog plana reformi? Taj se program donosi u zadnjim satima prije roka prema Europskoj komisiji. Vidljivo je da se slijedi sve što je EK tražila od Hrvatske. Kad su došle te preporuke ja sam jedina tražila da se to raspravi u Saboru. To su preporuke i to se ne mora prihvatiti. U ovom programu se ispunjava sve to na papiru. Ali što se tiče Vlade jest činjenica da tu nema odrednica iz kampanje o kojima su govorili Most i HDZ. Regionalni preustroj – toga ovdje nema. S druge strane nešto protiv čega su bili, a to je porez na imovinu, sad je to predstavljeno kao reforma. I ono najvažnije prodaja imovine. Šokantna mi je bila reakcija Oreškovića na pitanje što će prodavati kada je kazao da to neće reći. Nema tu ‘neću reći’!

Spominje se Podravka. O tome se i u mojoj Vladi razgovaralo. Mi smo od toga odustali jer smo smatrali da je to tvrtka koja dobro radi i o kojoj ovisi jedan kraj. HSS je bio protiv toga tada i zanimljivo će biti čuti kako će se sad postaviti. Ono što je najvažnije za građane jest da sve te reforme se naslanjaju na njihva leđa.

Premijer je spomenuo i lijekove, spajanje bolnica… Tu nema novoga, ali ni glavnih reformi koje su najavljivali i koje idu prema građanima. Oštrih rezova nema. Smanjivanje parafiskalnih nameta nije reforma jer to traje.

Ima li političke podrške za ove reforme? Lako je meni za potporu sindikata. Pitanje je kako ovako sastavljena Vlada, koja se međusobno optužuje i svađa i neprekidno napada… Pogledajte male stranke koalicije koje neprestano kljucaju po Mostu. S druge strane nastup Kovačića koji je pokazao frustraciju govori da Vlada nije stabilna. Tako se ne mogu ozbiljne reforme provoditi. Oni se ni jučer nisu mogli dogovoriti – prvi i drugi potpredsjednik sjede na različitim stranama i ne djeluju kao tim. Zalud Orešković pokušava ostaviti dojam da je sve fantastično i u redu. No, on nije ili znao ili htio reći kolike će biti uštede. Nije odgovorio precizno ni ministar financija. Nema reformi poput odricanja političke elite. Karamarko je govorio smanjit ćemo plaće dužnosnika za 25 posto, a Petrov smanjit ćemo na 9.999kuna. Nema, oni se ničega neće odreći ali će se građani odreći. Pitanje je gdje je tu kraj.

Ići ćemo u mirovinu tek sa 67 godina i tu ja vidim kvaku. To je tek 12 godina, a oni sve teške stvari ostavljaju drugoj vladi. Krajnje je neprimjerena usporedba ministrice Šikić o sucu Meronu..

Kako sada stoje šanse oko budućnosti vlade? Mogu li ih okupiti uhljebljivanja? To definitvno drži vladajuće na okupu. Iz izjava Darinka Kosora je jasno da nije znao što će biti u tom paketu reformi. Oni su tek jučer dobili neke informacije o tome, ali će dati potporu iako su svi međusobno jedni protiv drugih. Predstoji popunjavanje javnih poduzeća i to će biti prilika da i manji partneri dobiju nešto. Tako se ne može vodti bilo kakav reformski program.

Related Posts