Home Geopolitika Kosačov: Europska unija više nema niti masku demokracije

Kosačov: Europska unija više nema niti masku demokracije

by Energypress.net

Europski parlament je ranije osudio poteze Rusije koji su usmjereni ka „podrivanju proeuropskog pravca koji su izabrale Gruzija, Moldavija i Ukrajina”.

EU ne želi razvoj demokracije na postsovjetskom prostoru, nego geopolitičku orijentaciju bivših republika SSSR-a prema Europi, smatra predsjednik međunarodnog odbora Savjeta Federacije Konstantin Kosačov. Europski parlament je 21. siječnja usvojio rezoluciju „Sporazumi o pridruživanju i svestrano slobodni trgovinski prostor s Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom”. U dokumentu se, između ostalog, navodi: „Europski parlament osuđuje poteze Rusije, koji su usmjereni ka podrivanju proeuropskog pravca koji su izabrale ove tri zemlje”. „Dakle, otvoreno se govori upravo o ’proeuropskom pravcu’. To je bitno značajan trenutak, jer se stvari naposljetku nazivaju svojim imenima. Sva ’maskarada’ o vrijednostima, slobodi, demokraciji je odbačena i sada je sve krajnje jednostavno: nama je važna geopolitička orijentacija tih zemalja prema Europi”, napisao je Kosačov na svom Facebooku.

Prema njegovim rečima, iz toga logički proizilazi da EU, koja u ovoj rezoluciji poziva Rusiju da „hitno prekine direktno ili indirektno sudjelovanje u konfliktu na istoku Ukrajine, kao i u zamrznutim konfliktima u Gruziji i Moldaviji”, ne čini to zato što je zabrinuta za neovisnost tih država. „Uzvik iz Bruxellesa znači: ne diraj naše!”, napisao je senator, a prenosi RIA „Novosti”.

Europski parlament je indirektno odgovorio i na pitanje zašto u Europi opstaju realni i zamrznuti konflikti, smatra Kosačov. „Čim Zapad prizna da u svakom konfliktu postoje dvije strane i da su na svakoj od njih živi ljudi, a ne ’ruka Moskve’ ili druge geopolitičke snage, koje pletu zavjere protiv zapadne moći, odmah će se pojaviti i dugoočekivana rješenja. Treba imati elementarno poštovanje prema pravima i slobodama ljudi, prema njihovom izboru, njihovom pravu na sigurnost od onih koji su, koračajući proeuropskim putem, spremni na ’lustraciju’ različitog mišljenja sve do fizičkog uništenja”, uvjeren je senator.

Related Posts