Korporacije poslale Trumpu apel zbog globalnog zagrijavanja

Nakon niza organizacija, i više od 360 kompanija, uglavnom američkih, među kojima su DuPont, Gap, Hewlett Packard, Kellog, Hilton, Nike i Mars, uputilo je pismo novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u kojemu od njega traže da poštuje dogovor o klimi koji je međunarodna zajednica postigla krajem 2015.

“Mi, članovi poslovne zajednice i ulagači u Sjedinjenim Državama, potvrđujemo svoje čvrsto obećanje da ćemo na klimatske promjene odgovoriti provedbom povijesnog Pariškog sporazuma”, napisali su.

U pismu koje je objavljeno u srijedu na rubu UN-ove konferencije o klimi u Marakešu (COP22) i poslano i američkim zastupnicima, ističe se da će odustajanje od “prijelaza na gospodarstvo s niskim udjelom ugljika ugroziti američko blagostanje”.

“Pozivamo naše američke zastupnike da snažno podupru nastavak politika (smanjenja emisija stakleničkih plinova) kako bi omogućili SAD-u da ispuni, pa i premaši svoje obveze” preuzete u vezi s tim, pišu potpisnici u apelu koji počinje riječima “Dragi novoizabrani predsjedniče Trump, predsjedniče Obama, članovi američkog Kongresa i svjetski čelnici, sudionici 22. konferencije o klimatskim promjenama”.

“Pozivamo (naše zastupnike) da podupru ulaganja za poticanje gospodarstva s niskim udjelom ugljika u SAD-u i u inozemstvu, kako bi potaknuli donošenje potrebnih financijskih odluka i ojačali povjerenje ulagača u svijetu”, dodaje se u apelu.

“Mi se pak obvezujemo da ćemo ispuniti pariški cilj o svjetskom gospodarstvu koje će ograničiti zatopljenje znatno ispod 2 Celzijeva stupnja”, poručili su na kraju. Apel su potpisali i General Mills, Levi Strauss, L’Oreal USA, Schneider Electric i Unilever.

You may also like