Korona virus ne donosi ništa dobro hrvatskom gospodarstvu

Poslovni sektor
Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić ocijenio je u srijedu da koronavisus ne donosi ništa dobro gospodarstvu te da može biti potencijalnih rizika ako se tvrtke budu morale zatvarati te uvedu li se restrikcije za građane.

“Sigurno može biti potencijalni rizik ako dođe do zatvaranja nekih tvrtki te zabrana hodanja i okupljanja. To bi sigurno imalo veliki utjecaj na potrošnju i funkcioniranje nekih tvrtki”, rekao je Majetić uoči sastanka Vladina Vijeća za uvođenje eura.

Dodao je kako “stvari naravno nisu nimalo bezazlene” te da će se vidjeti kako će se stvari razvijati i treba li i u kojoj mjeru uvesti restriktivne mjere, kako su učinile neke druge zemlje. “Ono što je sigurno činjenica, jest da virus neće donijeti ništa dobro gospodarstvu”, rekao je Majetić.

Znanstvenik Igor Rudan direktor je velikog istraživačkog centra za globalno zdravlje te voditelj suradnog centra Svjetske zdravstvene organizacije na Sveučilištu u Edinburghu, u Ujedinjenom Kraljevstvu. Na svom je Facebook profilu objasnio sve što treba znati o koronavirusu.

Rudan je zahvalio na velikom interesu da kao međunarodno prepoznati stručnjak za područje globalnog zdravlja pokuša smiriti atmosferu koja se u Hrvatskoj počela stvarati zbog prvih oboljelih od novog tipa koronavirusa COVID-19.

S obzirom na obveze svog radnog mjesta, ovom je Facebook objavom, kako kaže, pokušao barem do neke mjere ispuniti svoju društvenu zadaću kao znanstvenik koji se ovim područjem već dugo i intenzivno bavi, te podijeliti nekoliko razmišljanja sa svima koji su počeli osjećati zabrinutost zbog ove nove pandemije u 21. stoljeću.

Hrvatska gospodarska komora (HGK) ocjenjuje da su se hrvatske tvrtke pripremile i prilagodile situaciji nastaloj zbog širenja koronavirusa te da ne bi trebalo biti većih problema u njihovu poslovanju i opskrbi stanovništva. “U kontaktu s hrvatskim tvrtkama primjećujemo da su već izvršile određene prilagodbe u svom poslovanju te budno prate razvoj situacije”, kažu u srijedu iz HGK.

“Hrvatske su tvrtke trenutačno prilagodile svoje poslovanje i zajedno s HGK prate razvoj situacije. Ako trenutačna situacija ne potraje duži vremenski period, ne očekuju se veći problemi”, procjenjuju u Komori.

Što se tiče opskrbe domaćih dućana, navode da su se maloprodajni lanci pripremili. “Naši najveći trgovci bilježe nešto povećani promet, ali također ističu da opskrbni lanci funkcioniraju redovito”, ističu iz Komore.

Naglašavaju i da su u redovitom kontaktu s hrvatskim tvrtkama, i to prvenstveno kroz komunikaciju sa svojim strukovnim udruženjima te prate stanje na terenu. “U ovom trenutku nije moguće procjenjivati koliko će izbijanje koronavirusa naštetiti gospodarstvu Hrvatske, ali sa sigurnošću možemo reći da će posljedica biti”, kažu u Komori.

Dodaju kako tvrtke ne prijavljuju značajnije probleme u poslovanju s Italijom ili Kinom, ali i da situacija može postati ozbiljnija ako trenutačne mjere ostanu na snazi ili se pojačaju. Nije primjetan nedostatak roba te su tvrtke u očekivanju da kineski partneri započnu s radom te da se otvori transport. Do tada tvrtke pokušavaju uskladiti svoje poslovanje s novonastalim okolnostima, ističu iz Komore.

Upozoravaju da kriza u Italiji kao jednom od naših najznačajnijih partnera tj. oštra obustava poslovnih i drugih aktivnosti, može prouzročiti probleme za hrvatske tvrtke.”Iz perspektive prekograničnog pružanja usluga, a imajući na umu da je Hrvatska u izvozu usluga u prva tri kvartala 2019. ostvarila prihod od 1,06 milijardi eura, zatvaranje granica i usporavanje talijanskog gospodarskog rasta moglo bi pogoditi hrvatske tvrtke iz područja telekomunikacija, građevine, osobnih usluga, poslovnih usluga i trgovine. Također, osim hrvatskim izvoznicima, kriza će predstavljati i problem tvrtkama u sektoru turizma, logistike, osobito onima kojima je Italija transportni i tranzitni pravac, tvrtkama u drvnom sektoru, proizvodnji odjeće i energetici – našim ključnim gospodarskim granama kad se radi o izvozu u Italiju”, procjenjuju u HGK.

You may also like

0 comments