Kostarika, zemlja na “obnovljivi pogon”

Iako ste za Kostariku čuli kao zemlju predivnih plaža i bogate bioraznolikosti, ova zemlja Južne Amerike se od početka godine može pohvaliti zaista impresivnim dostignućem, a to je da već 75 dana svu energiju dobiva iz obnovljivih izvora energije.

Glavni razlog ovog impresivnog rezultata, pogotovo ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da se radi o zemlji u razvoju, je višak padalina u regiji koji je omogućio znatno povećanje proizvodnje električne energije iz hidroelektrana. Naravno, u pomoć su uskočili i geotermalna energija, solarna energija te energija vjetra. Iz ove tropske zemlje najavili su gradnju novih elektrana na obnovljive izvore energije, pa je stoga razumno za očekivati kako bi uskoro Kostarika i cijelu godinu mogla trošiti isključivo energiju dobivenu iz obnovljivih izvora.

Ova zemlja od 4.8 milijuna stanovnika zahvaljujući dobroj poziciji te povoljnim klimatskim uvjetima koristi obilne padaline za pokretanje hidroelektrana, a veliki broj vulkana otvara mogućnost korištenja geotermalne energije. Hidroenergija je zaslužna za 80% proizvedene električne energije dok je geotermalna energija zastupljena sa 10% u energetskom miksu zemlje. U planu je i novi projekt izgradnje tri geotermalna postrojenja ukupne snage 150 MW, a čija će realizacija biti financirana uz pomoć kredita europskih i japanskih banaka, prenosi Croenergo.eu.

Konačni cilj Kostarike je postati CO2 neutralna zemlja do 2021. godine te ne eksploatirati naftna nalazišta uz obalu. Neki kao glavni razlog razvoja obnovljivih izvora energije navode činjenicu da Kostarika nema vlastitu vojsku od 1948. godine što je omogućilo ulaganje sredstava namijenjenih vojsci u druge aktivnosti među kojima su i financiranja energetske infrastrukture koja koristi obnovljive izvore. (Agencije)