Korača li Kina ka normalizaciji

SEEbiz
Kina u novi tjedan ulazi s jasnim znakovima u smjeru normalizacije situacije s epidemijom koronavirusa. Događa se polagani i oprezni povratak na posao za stotine milijuna Kineza.

I dok je vikend za nama označio završetak dvotjednih novogodišnjih praznika koji su se pretvorili u svojevrsnu opću karantenu radi prevencije epidemije, Kina je ponedjeljak dočekala s generalnim trendom smanjenja u broju novo-zaraženih koji se u proteklih pet dana spustio sa četiri na tri tisuće (na dnevnoj razini), te značajnim trendom povećanja u broju oporavljenih sa 300 na 600 dnevno. Nastave li se ovakvi trendovi, kroz desetak dana dnevni broj oporavljenih trebao bi preći broj novo-zaraženih, te bi sveukupni globalni brojevi o broju zaraženih konačno počeli padati.

Najteža situacija je i dalje u Wuhanu i okolnim gradovima koji i dalje daleko najviše doprinose trenutnoj negativnoj slici, dok je situacija van same provincije Hubei već sada zadovoljavajuća pa se Kina okreće organizaciji radnih obveza stotina milijuna svojih građana.

Još u petak iz Ministarstvu transporta NR Kine najavili su kako će strogo kontrolirati situaciju na željezničkim kolodvorima i aerodromima diljem zemlje, te da neće dopuštati gužve uobičajene za ovaj dio godine. Očekuje se kako će se ovogodišnje povratne migracije maksimalno produžiti, čak do kraja veljače, kako se maksimalno smanjilo okupljanje velikih grupa ljudi.

Sve javne i privatne kompanije, koje su to u mogućnosti, maksimalno su poticane da omoguće svojim djelatnicima da rade od kuće, online, kako bi se smanjile šanse za prenošenje virusa. Službeni Peking najavljuje porezne olakšice te zajmove po minimalnim kamatnim stopama dostupne svim poduzećima, male i srednje veličine, kako bi se brže oporavili od gubitaka, piše SEEbiz.

Više od 300 kineskih tvrtki, uključujući proizvođača pametnih telefona Xiaomi Corp, traži zajmove u ukupnom iznosu od najmanje 57,4 milijarde juana (8,2 milijarde dolara) kako bi ublažile posljedice epidemije koronavirusa, navode dva bankarska izvora.

Zajmove su zatražili pružatelj usluga vožnje Didi Chuxing Technology, te Megvii Technology i Qihoo 360 Technology, kompanije angažirane na kontroli epidemije odnosno čije je poslovanje pogođeno širenjem virusa, rekli su izvori u ponedjeljak za Reuters.

Kina nastoji obuzdati epidemiju koja je do sada odnijela više od 900 ljudskih života a zaraženo je više od 40 tisuća ljudi. Vlasti su u pojedinim gradovima uvele karantenu, obustavile neke prometne veze i zatvorile objekte u kojima se okuplja puno ljudi. Zbog toga trpi gospodarski rast, koji bi po procjenama nekih ekonomista u prvom tromjesečju mogao usporiti na pet posto ili čak i ispod toga.

Očekuje se da će kompanijama koje su ih tražile zajmovi biti odobreni po ubrzanom postupku, uz povlaštene kamate, navode izvori. Pozivaju se pritom na kopije dvije liste s imenima kompanija koje je bankama u Pekingu poslao gradski ured za financije.

Liste sadrže iznose traženih zajmova a među tražiteljima su proizvođači lijekova i restorani. Zahtjeve su podnijeli na poziv gradskog ureda.

Xiaomi, četvrti proizvođač pametnih telefona u svijetu, traži zajam od pet milijardi juana (716,24 milijuna dolara) za proizvodnju i prodaju medicinske opreme, uključujući maske i toplomjere, prema kopiji lista.

Meituan Dianping traži četiri milijarde juana (572,99 milijuna dolara), dijelom za sufinanciranje besplatne pripreme i dostave hrane medicinskom osoblju u Wuhanu, epicentru epidemije u pokrajini Hubei, navodi Reuters..

Didi Chuxing traži 50 milijuna juana (7,16 milijuna dolara) kredita budući da je “teško pogođen epidemijom virusa”. Kompanija za internetsku sigurnost iz Pekinga Qihoo 360 traži milijardu juana (143,25 milijuna dolara) za kupnju proizvoda vezanih uz medicinu i financiranje rada na aplikacijama za praćenje i obuzdavanje virusa.

Inovativnoj kompaniji Megvii, koja razvija tehnologiju prepoznavanja lica, treba 100 milijuna juana (14,32 milijuna dolara) kredita kako bi poboljšala točnost pri prepoznavanju pojedinaca s maskama u masi.

U Xiaomiju, Didiju, Meituan Dianpingu nisu željeli komentirati informaciju o traženim kreditima. Qihoo 360 nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa da je komentira. U pekinškom gradskom uredu za financije nisu odgovorili na elektronsku poruku Reutersa da komentiraju informaciju. Za sada nema službenih podataka o ukupnom iznosu kredita koje traže kompanije kako bi prebrodile posljedice epidemije.

You may also like

0 comments