Home Energetika Koprivnica je prvi grad koji je prodao svoju plinsku mrežu

Koprivnica je prvi grad koji je prodao svoju plinsku mrežu

by Petra Rajković

Odluka je donesena – koprivnički plinski biznis završit će u rukama RWE-a. Njemačka energetska tvrtka iza sebe je ostavila PPD, MET, Zagorski metalac i Petrol, koji se javio u konzorciju s Geoplinom, te u posljednjem krugu natječaja dala najbolju ponudu za preuzimanje 75 posto udjela u tvrtkama Koprivnica plina koja drži distribucijske kanale i Koprivnica Opskrba, univerzalnom pravnom sljedniku za opskrbu plinom koja se obavljala u gradskom poduzeću Komunalac.

RWE tako postaje strateški partner Gradu i Komunalcu te preuzima opskrbu 12 tisuća kućanstava i više od 1000 poslovnih subjekata, među kojima su i tvrtke, poput Podravke, Carlsberga i Hartmanna, neslužbeno doznaje Jutarnji list. Time i formalno kreće očekivano okrupnjavanje na tržištu plina. Procesom prodaje upravljala je konzultantska kuća PWC.

Kako Jutarnji neslužbeno saznaje iz krugova bliskim koprivničkoj gradskoj vlasti, za prodaju 75 posto udjela postignuta je cijena veća od 50 milijuna kuna. Ovih dana, otkrivaju nam isti izvori, počinju pregovori oko zadnjih detalja.

Načelno se može čuti da Koprivnica želi da strateški partner zadrži 32 radnika iz obje tvrtke u narednim godinama, a dugoročna im je namjera da postanu energetski hub u regiji, tj. da se strateški ulaže kako bi se doprinijelo razvoju energetske djelatnosti u Koprivnici i širenju te djelatnosti u regiji. Nadaju se da će sa strateškim partnerom imati konkurentne cijene te osvajati nova tržišta.

Takav rasplet događaja rezultat je natječaja od početka srpnja ove godine, kada je poduzeće Komunalac po nalogu gradske uprave objavilo javni poziv potencijalnim investitorima za preuzimanje do 100 posto udjela u spomenutim tvrtkama. Tijekom samog procesa naglasak je bio na pronalasku strateškog partnera jer se htio zadržati određeni udio, a ne na pronalasku kupca. Javili su se svi ozbiljni igrači iz plinskog svijeta (u međuvremenu su otpali EVN, Ina i Proenergy Hrvatska koji su se također iskazali interes), osim, koliko je poznato, HEP-a, piše Jutarnji list.

 

 

Related Posts