Konzervativci i socijaldemokrati blizu dogovora o izbjeglicama

 Stranke demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) nalaze se nadomak rješenja jednog od najspornijih pitanja u pregovorima oko sastavljanja koalicijske vlade, pitanja spajanja obitelji za izbjeglice bez dugoročnog prava na boravak u Njemačkoj, potvrdili su u ponedjeljak sudionici pregovora.
„Postoji visok stupanj volje da se po ovom pitanju još danas postigne dogovor“, rekla je potpredsjednica SPD-a Malu Dreyer za javni servis Deutschlandfunk.

Ona je objasnila da se pregovori oko toga smiju li i u kojem obujmu izbjeglice, koje uživaju privremenu zaštitu u Njemačkoj, dovoditi članove obitelji, „privode kraju“.

Da se pregovori oko ovog pitanja, koje se smatra jednom od najspornijih točaka pregovora oko sastavljanja koalicijske vlade između Merkeličinih demokršćana i socijaldemokrata, privode kraju, smatra i jedan od potpredsjednika Kršćansko-demokratske unije (CDU) Volker Bouffier.

„Imam osjećaj da svi ulažu velike napore kako bi se postigao dogovor“, rekao je Bouffier za javni servis ZDF.

U noći s nedjelje na ponedjeljak pregovori su na neko vrijeme prekinuti zbog toga jer nije postignuto rješenje, ali su nastavljeni u ponedjeljak ujutro.

Unije CDU/CSU i SPD su se, u razgovorima koji su prethodili konkretnim pregovorima o koaliciji, načelno dogovorili oko toga da se mjesečno dopusti dolazak 1.000 članova obitelji onih izbjeglica koje ne uživaju trajni boravišni status. Dogovor predviđa da godišnja granica izbjeglica koje dolaze u Njemačku ne prelazi granicu od 180 do 200 tisuća osoba, što je jedan od središnjih zahtjeva bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU).

Na izvanrednom kongresu SPD-a prije tjedan dana, stranačka baza je tijesnom većinom odobrila predsjedništvu stranke ulazak u pregovore s Unijom, ali uz uvjet da se SPD-u tijekom pregovora u nekim spornim pitanjima, poput pitanja spajanja obitelji za izbjeglice ili reforme zdravstvenog sustava, iziđe u susret, što je Unija odbila.

Nakon završetka koalicijskih pregovora, što se očekuje krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna, članstvo SPD-a će glasovanjem odlučiti o prihvaćanju ugovora i ulasku u koaliciju s demokršćanima, čemu se još uvijek protive veliki dijelovi stranke.

You may also like