Kontroverze oko zapošljavanja Barrosa u Goldman Sachsu

Europska pučka pravobraniteljica Emily O’Reilly zatražila je od predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera da razjasni Komisijino stajalište u vezi s angažmanom bivšeg predsjednika Komisije Josea Manuela Barrosa u američkoj banci Goldman Sachs, što je izazvalo niz negativnih reakcija.

“Potez g. Barrosa izazvao je zabrinutost u izazovnim vremenima za EU-u, posebice u pogledu u pogledu povjerenja građana u njezine instittucije. To je pitanje od velikog javnog interesa i mora biti riješeno na otvoreni i sveobuhvatni način”, kaže se u pismu koji je O’Reilly poslala Junckeru.

Barroso je bio predsjednik Komisije punih deset godina, od 2004. do 2010. godine. Njegovo zapošljavanje u Goldman Sachsu s pravne strane nije upitno, ali je za mnoge moralno upitno.

“Imenovanje, za koje je Komisija rekla da je u skladu s njezinim kodeskom ponašanja, otvara pitanja o primjerenosti samog kodeksa”, dodaje pravobraniteljica, ističući da “nije dovoljno reći da nijedno pravilo nije prekršeno”, nego da treba vidjeti je li ispoštovan duh i etičke obveze koje proizlaze iz pravila EU-a.

S obzirom na Barrosove izjave da će savjetovati Goldman Sachs u vezi s pitanjima koja za sobom povlači Brexit, pravobraniteljica pita Komisiju razmišlja li o tome da dade smjernice kako postupati svom glavnom pregovoraču za Brexit Michelu Barnieru u slučaju da Barroso zatraži konkakt s njim.

Barroso je u srpnju imenovan za savjetnika i direktora bez izvršnih ovlasti međunarodne podružnice Goldman Sachs International. On bi kao dobar poznavatelj EU-a i njezinih institucija trebao savjetovati tu banku u vezi s posljedicama izlaska Velike Britanije iz EU-a.

U Komisiji kažu da u njegovu imenovanju nije došlo do sukoba interesa i da je u skladu s kodeksom ponašanja, koji između ostaloga propisuje i obveze bivših visokih dužnosnika EU-a. Kodeks predviđa da nekadašnji članovi tijekom 18 mjeseci od prestanka dužnosti moraju obavijestiti Komisiju ako se žele zaposliti kako bi se se provjerilo predstavlja li novi angažman sukob interesa.

You may also like