Konstitutivni narodi postali konstitutivne manjine

Formalna konstitutivnost tri naroda u Bosni i Hercegovini pretvorila se u karikaturu jer njihovi pripadnici takav status imaju samo u onim dijelovima zemlje u kojima su u većini, dok su se drugdje pretvorili u “konstitutivne manjine”, upozorili su u četvrtak iz uprave Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”.

Društvo, koje djeluje uglavnom na području Federacije BiH, ističe kako su problemi Srba u tom entitetu samo jedan dio slike koja pokazuje koliko su u BiH zapravo ugrožena prava svih.

Reagirajući na rezultate posljednjeg popisa stanovništva u BiH, koji je pokazao kako su veliki dijelovi te zemlje pretvoreni u etnički čisti teritorij, iz “Prosvjete” su uputili otvoreno pismo svim tijelima vlasti u Federaciji BiH upozoravajući kako je ustavom zajamčena konstitutivnost naroda nastavila postojati samo na papiru.

“Konstitutivni narodi su se danas pretvorili, uvjetno rečeno, u konstitutivne manjine na pojedinim prostorima tako da, tamo gdje su Srbi, Bošnjaci ili Hrvati u manjini, jednostavno ne uživaju sva ona prava koja ostali narodi uživaju”, kazao je u Sarajevu na tiskovnoj konferenciji predsjednik upravnog odbora “Prosvjete” Dejan Garić.

Ilustrirao je to podatkom po kojemu su u FBiH Srbi praktično svedeni na statističku grešku, jer ih je u ukupnom udjelu stanovništva u tom entitetu svega 2,5 posto. U slučaju Republike Srpske omjeri su slični, jer je tamo u ukupnom udjelu stanovništva Hrvata tek 2,4 posto.

Iz “Prosvjete” su zatražili od gradskih vlasti Sarajeva da osiguraju poštivanje prava oko 13 tisuća Srba koliko ih danas tamo živi. Jedan od zahtjeva je da se s pročelja Vijećnice ukloni ploču na kojoj je upisano da su tu građevinu 1992. zapalili “srpski zločini “, jer u “Prosvjeti” drže kako se time cijeli jedan narod proglašava zločinačkim kao i da se na mjesto atentata u kojemu je 1914. ubijen nadvojvoda Franjo Ferdinand vrate otisci stopa atentatora Gavrila Principa, uz obrazloženje kako je to zapravo umjetničko djelo poznatog slikara i kipara Voje Dimitrijevića.

You may also like

0 comments