Konstituiran je miannmarski parlament, prvi demokratski nakon vojne vlasti

Stotine zastupnika Nacionalne lige za demokraciju (NLD), stranke mianmarske čelnice Aung San Suu Kyu, položilo je prisegu u mianmarskom parlamentu konstituiranom u ponedjeljak, s dovoljno mandata za prvi demokratski izbor vlade otkad je vojska preuzela vlast 1962. u toj zemlji.

NLD je dobio oko 80 posto mjesta u povijesnom glasanju u studenome, katapultirajući mianmarsku vladajuću stranku nakon desetljeća borbe tijekom koje su mnogi od njezinih članova bili u zatvoru. Međutim ustav koji je sastavila hunta znači da će stranka morati dijeliti vlast s vojskom koja je godinama provodila pritisak, često vrlo brutalno, na dobitnicu Nobelove nagrade i njezine saveznike.

Prva sjednica parlamenta u kojemu dominira NLD drugi je korak u mianmarskoj tranziciji, koja je počela izborima i nastavit će se dok vlada NLD službeno ne počne s radom u travnju. “Ovo je prvi parlament u Mianmaru koji je nakon mnogo godina izabrao narod”, rekao je Pyon Cho, koji je sada zastupnik a proveo je 20 godina u zatvoru kao član skupine studenata generacije 88. “Imamo većinu. Dužni smo ispuniti manifest i promijeniti živote ljudi u ovoj zemlji”. Zastupnički dom broji 440 zastupnika od kojih se 330 bira a 110 imenuje vojska. NLD je na izborima osvojio 255 mandata.

Nominacijski proces za predsjednika države vjerojatno će se održati kasnije tijekom mjeseca, rekao je član NLD-a. Prema ustavu iz 2008. Suu Kyi je zabranjeno preuzeti položaj predsjednice države zbog toga što njezina djeca nisu državljani Mianmara. Nije dala naslutiti tko će na položaju naslijediti predsjednika u odlasku Theina Seina a NLD nema drugu osobu za to mjesto.

You may also like