Konkurentnost europskog gospodarstva u fokusu

Tjedan u EU

Ovaj tjedan u Bruxellesu će se okupiti čelnici 27 država članica Europske unije na izvanrednom samitu na kojem će raspravljati o konkurentnosti europskog gospodarstva.

Podloga za raspravu o prvoj temi bit će Zeleni industrijski plan, koji je Komisija predstavila 1. veljače. Komisija je u tom planu iznijela prijedloge za povećanje konkurentnosti europske industrije i za potporu za brzu tranziciju prema klimatskoj neutralnosti do 2050. godine.

S tim planom koji počiva na četiri stupa, Komisija je, između ostaloga, reagirala na američki Akt o suzbijanju inflacije, koji uz iznimno visoke cijene energije, predstavlja golemi izazov za međunarodnu konkurentnost europskih tvrtki.

Prvi cilj toga plana je zadržati tvrtke u Europi i sačuvati radna mjesta.

Komisija je predložila blaža pravila za odobravanje državnih potpora, privremeno do kraja 2025. godine, kako bi države članice mogle lakše pomagati svoja poduzeća u području čistih tehnologija. Plan uključuje i brže izdavanje dozvola za projekte koji pridonose klimatskoj neutralnosti.

Plan je naišao na brojne kritike, pogotovo iz manjih država članica, koje se pribojavaju da će od toga najviše koristi imati Njemačka i Francuska budući da imaju najviše fiskalnih kapaciteta za potporu svojim tvrtkama. Komisija je još ranije u okviru borbe protiv posljedica pandemije, odobrila fleksibilnija pravila o državnim potporama, a podatci pokazuju da je gotovo 80 posto tih potpora odobreno u Njemačkoj i Francuskoj.

Čelnici bi na samitu trebali dati smjernice Europskoj komisiji za izradu konkretnih zakonodavnih prijedloga do sljedećeg redovitog sastanka na vrhu, u drugoj polovici ožujka.

You may also like