Konkurenti Komadina i Milanović na 25. godišnjici Foruma žena SDP-a

Obilježavajući 20 godina djelovanja, žene okupljene u SDP-ovom Socijaldemokratskom forumu, poručile su u subotu kako su odlučne nastaviti političku borbu za rodnu ravnopravnost i dokidanje svih oblika podčinjavanja žena, a skupštini Foruma obratili su se predsjednik i potpredsjednik SDP-a Zoran Milanović i Zlatko Komadina, konkurenti na unutarstranačkim izborima.

Ta činjenica u bitnom je odredila i sadržaje njihovih govora sudionicama Skupštine.

Komadina je, citirajući njihov moto “pola neba, pola zemlje, pola moći”, pozvao delegatkinje da “pola glasova daju njemu, a pola Milanoviću”.  “Važno je da smo zajedno, da okupljate sve, ne samo žene, moramo se zajedno boriti protiv ovakvog HDZ-a koji širi mržnju, netoleranciju, ksenofobiju, neofašizam, HDZ-a koji želi imati svoje tajne službe, svoje medije”, izjavio je Komadina.  Smatra da su SDP-ovke trebale biti zastupljenije u visokoj politici, pa na primjeru svoje, Primorsko-goranske županije pokazuje da je to moguće, jer je u Županijskoj skupštini po šest vijećnica i vijećnika SDP-a.

Puno je žena u SDP-u, valjda ih je bilo dovoljno za izborne liste, a ne da ih je u Saboru samo sedam-osam, primjetio je Komadina.  Pozvao je da se unutarstranačka izborna kampanja odradi što demokratskije, da se stvori još jači i bolji SDP, stranka koja će se mijenjati i koja, ustvrdio je, mora što prije preuzeti odgovornost za Hrvatsku. Komadina je novinarima potvrdio da je do sada bilo “nešto” prljave kampanje za predsjednika SDP-a, ali da se “pomalo očistilo”. “Bilo je nekih naziva iz životinjskog carstva prema Davoru Bernardiću i Rajku Ostojiću. To je na čast onima koji to govore, SDP mora biti pristojna stranka”, izjavio je Komadina.

Milanović ‘priznaje’ da je 39 posto žena, koliko ih je bilo na listama koalicije Hrvatska raste premalo, ali, rekao je, “drugačije u ovom trenutku nije išlo” Tvrdi također kako žena, da nije SDP-a, u zadnjih osam godina u Hrvatskom saboru praktički ne bi bilo. Predsjednik SDP-a ustvrdio je da je položaj žena i u socijalizmu bio tretiran na dostojanstven način, da su tada određena neka prava, poput prava žene na izbor, i da ih se nitko, pa ni HDZ u vrijeme Tuđmana nije usudio dirati. “Neće ih dirati ni sada”, rekao je Milanović. Naglašava da SDP-ovci nisu “obranaši”, “jer je onaj tko se brani slab”, nego oni koji se zalažu i ulaze u novi prostor.

SDP je, kaže Milanović, proveo što je rekao, donio je zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji se tiče temeljnih ljudskih prava, “kulture srca”, branio je i unaprijeđivao obitelj, iako nije organizirao referendume u ime obitelji. Kad smo branili pravo etničkih manjina na uporabu pisma i jezika, branili smo i prava žena, prava slabijeg, to je pitanje principa, to je “zakon zemlje”, rekao je Milanović. Kaže da SDP nije taj koji će na silu nametati promjene u društvu, ali je taj koji u Hrvatsku donosi promjene “change makers” i da bez SDP-a nema promjena u društvu.

Opetovao je i kako će SDP-ovci biti “mirni, pitomi i krotki” kada njihovi politički protivnici budu poput njemačkog CDU-a, švedskih umjerenjaka, britanskih konzervativaca koji njeguju prava žena, istospolnih zajednica. “Od Hrvatske moramo napraviti dostojanstvenu ljepoticu, na kojoj će nam Europa zavidjeti”, naglasio je Milanović.  “Pred nama je teška, ali civilizirana borba u kojoj treba puno energije, hrabrosti, drskosti, bezobrazluka, Ako to netko naziva bahatoščću, odgajan sam drugačije, pokušaovao sam drugačije, međutim, nije išlo. Ova situacija iziskuje čvrst otpor, drugčije ne ide, ja drugčije ne znam. Glasujte za koga hoćete, ali ja drugčije neću!”, poručio je Milanović.

Predjednica Foruma Gordana Sobol ocijenila je kako su žene SDP-a u protekla dva desetljeća bile predane borbi da postanu vidljive, da su, kada su imale priliku, mijenjale društvo i odnose u njemu, ustrajavajući na socijaldemokratskim vrijednostima.  Žene, kaže, čine 36 posto članstva SDP-a, najaktivniji su dio stranke, ne žele da ih se tapše po leđima, prigodničarski hvali i sjeti kad su unutarstarnački izbori.

Tražimo mjesta u tijelima stranke, na izbornim listama, pa ako to nije zakonskih 40 posto, onda minimalno 36 posto, rekla je Sobol.  Osvrnula se i na različito mišljenje Ustavnog suda i DORH-a oko ‘ženskih kvota’, odnosno na razilaženja treba li kažnjavati stranke koje tu kvotu nisu ispunile na listama.  Takvim postupanjem pokazuju što je prevladavajući stav, za njih i za naše društvo, a to je da je politička moć prvenstveno namjenjena muškarcima, zaključila je Sobol.  Bivše čelnice SDP-ova Foruma Željka Antunović i Mirjana Ferić Vac dobile su priznjanja za svoj rad u zagovaranju ženskih prava.

You may also like