Kongres odobrio reformu MMF-a

Kongres Sjedinjenih Država odobrio je u petak sveobuhvatnu reformu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koja povećava utjecaj zemalja s gospodarstvom u naglom usponu i koja je već niz godina ovisila o američkom ‘zelenom svjetlu’.

Ta reforma koju je 2010. prihvatilo 188 zemalja članica Fonda koji je na vrhuncu financijske krize, omogućit će i da se dvostruko uvećaju stalni prihodi MMF-a (kvote) koji će odsad iznositi oko 660 milijarda dolara.

Reforma koja je na snagu trebala stupiti krajem 2012. bila je onemogućena praktičnim vetom američkog Kongresa koji je prouzročio porast nezadovoljstsva zemalja s brzorastućim gospodarstvom i samog MMF-a koji se bojao za svoj “ugled”.

Američkim odobrenjem reforme donekle će se preraspodijeliti uloge u upravnom odboru Fonda – upravnom tijelu koje odlučuje o programima financijske pomoći – gdje će veći utjecaj dobiti zemlje s brzorastućim gospodarstvima, na štetu zapadnih sila. Odobravajući reformu Kongres je ipak najavio da će pojačati kontrolu nad zajmovima koje odobrava Fond i nad radom te ustanove.

You may also like

0 comments