Home Geopolitika Kongres odbacio sporazum s Iranom

Kongres odbacio sporazum s Iranom

by Agencije

Zastupnički dom američkog Kongresa u petak nije prihvatio rezoluciju kojom se podupire nuklearni sporazum s Iranom, no bila je riječ samo o simboličnom glasovanju koje su progurali republikanci koji se protive sporazumu.

U strogo stranačkom glasovanju, članovi Zastupničkog doma s 269 glasova protiv i 162 za odbacili su rezoluciju, čime su republikanci naglasili svoje protivljenje sporazumu unatoč činjenici da su demokrati na glasovanju u četvrtak u Senatu blokirali pokušaj republikanaca da sporazum potpuno propadne u Kongresu. U još jednom simboličnom glasovanju u petak je Zastupnički dom s 247 prema 186 potvrdio prijedlog zakona koji će predsjednika Baracka Obamu spriječiti da smanji ili ukine sankcije prema odredbama nuklearnog sporazuma.

Mitch McConnell, čelnik republikanske većine u senatu, odmah nakon glasovanja u četvrtak poduzeo je korake kako bi to pitanje senat ponovno razmotrio u nadi da će neki senatori iz redova demokrata idućeg puta drugačije glasovati. Kongres SAD-a, po zakonu koji je Obama potpisao u svibnju, ima na raspolaganju rok od 60 dana, koji istječe 17. rujna, da usvoji odluku kojom odbacuje međunarodni sporazum.

Ako se takva odluka usvoji i preživi najavljeni Obamin veto, ona bi predsjedniku SAD-a onemogućila da ukine mnoge američke sankcije Iranu, što je ključni element sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Nema, međutim, naznaka da će neki od senatora promijeniti mišljenje a Harry Reid, vođa demokrata u senatu, jasno je odgovorio da je s “tim pitanjem gotovo”. Prijedlog republikanaca je odbačen unatoč intenzivnoj kampanji za odbacivanje sporazuma na koju je utrošeno 40 milijuna dolara koje su većinom osigurale konzervativne proizraelske skupine.

Related Posts