Home Ekonomija Konferencija u Abu Dhabiju: obveza osnivanja financijskog fonda

Konferencija u Abu Dhabiju: obveza osnivanja financijskog fonda

by admin

Međunarodna konferencija koja okuplja predstavnike četrdesetak zemalja i privatnih institucija obvezala se u subotu da će osnovati financijski fond i mrežu skloništa za zaštitu baštine u opasnosti u vrijeme sukoba.

Te su dvije obveze sadržane u “Deklaraciji iz Abu Dhabija”, koja je konsenzusom usvojena u prisustvu francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, prijestolonasljednika Abu Dhabija Muhameda ben Zajeda al-Nahiana i glavne direktorice UNESCO-a Irine Bokove.

Konferencija u Abu Dhabiju sazvana je u petak nakon niza razaranja koja su zadnjih godina počinili džihadisti u Iraku, Siriji, Maliju i Afganistanu.

“Obvezujemo se da ćemo nastaviti dva ambiciozna i trajna cilja kako bismo zajamčili mobilizaciju međunarodne zajednice u korist spašavanja baštine”, piše u deklaraciji koju su odobrili sudionici.

Hollande je potvrdio da će sjedište financijskog fonda biti u Ženevi te da je cilj okupiti najmanje 100 milijuna dolara, od kojih će 30 isplatiti Francuska.

Ako se premaši cilj od 100 milijuna dolara, “nećemo se žaliti i nećemo odbiti nijednu dodatnu gestu”, izjavio je francuski predsjednik.

(Agencija)

Related Posts