Home Zanimljivosti Konferencija o migrantskom pravu povodom dana ELSA-e

Konferencija o migrantskom pravu povodom dana ELSA-e

by admin

Studenti pravnih fakulteta organizirali su konferenciju o Migrantskom pravu.

“Bez obzira što više nisu u svojoj domovini, svi koji su je zbog ekonomskih, političkih ili drugih razloga biti primorani napustiti, i dalje imaju prava”, jednoglasni je zaključak sudionika konferencije.

Mandana Amiri, predstavnica UNHRC-a – visokog povjerenika UN-a za ljudska prava, izrazila je zahvalnost hrvatskoj vladi, ali i ponajprije dobrim ljudima koji su tranziciju izbjeglica i migranata učinili što ugodnijom i civiliziranijom.

Docentica Snježana Vasiljeć s Pravnog fakulteta u Zagrebu predstavila je kratki film koji prikazuje pojedinca koji su netom prije podvrgavanja DNK testu davali isključive i blago ksenofobne izjave. No, kada bi otkrili svoje pravo porijeklo, promijenili bi i mišljenje o drugim kulturama i narodama. Njihove izjave postajale su tolerantnije.

Studenti su raspravljali o migrantskim pravima, uključujući i pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na zaposlenje, te razlike u načinima stjecanja državljanstava i dozvola za boravak u zemljama Europske unije i onima koje nisu dio EU. Među zaključcima konferencija je i onaj da bi se na migranti trebalo čak i više pripaziti jer su zbog nove okoline i teških uvjeta života prilično izložena i ranjiva skupina.

Domaćin konferencije je Europska udruga studenata prava ELSA koja u Hrvatskoj djeluje od 1992. godine.

(Index.hr)

Related Posts