Konferencija HGK o poslovnoj arbitraži

„Arbitraža je zakonit i učinkovit način rješavanja sporova te želimo omogućiti izmjenu znanja, iskustava i prakse sa svim sudovima arbitraže u RH“, kazao je potpredsjednik Stalnoga arbitražnog sudišta pri HGK i programski urednik konferencije Hrvoje Sikirić na otvaranju dvodnevnoga međunarodnog savjetovanja 23. Hrvatski arbitražni dani koje se održava 3. i 4 prosinca u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Tema je ovogodišnjeg savjetovanja pristup arbitražnom sudovanju, a u okviru teme razmatrani su različiti izazovi s kojima se stranke susreću u pogledu ostvarivanja pravične i učinkovite zaštite prava u arbitraži, poput pitanja u vezi s ugovorom o arbitraži i pristupa sudu, troškova arbitraže, arbitražnog postupka, trajanja arbitraže, pitanja u vezi s kvalitetom arbitražne usluge te nadzora i pomoći državnih sudova. „Vladavina prava te pravna sigurnost za gospodarstvenike osnovni je preduvjet. Hrvatska je mala zemlja i želi li imati snažno gospodarstvo, mora izaći na međunarodnu scenu. U tome je od značaja pružiti pravnu sigurnost“, kazao je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić. „Želja nam je da ova institucija snažne tradicije i dalje jača te omogući gospodarstvu da dobije još kvalitetnije zaključke i rješenja u pogledu pravne sigurnosti u poslovanju“, kazao je Kramarić.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt naglasila je važnost teme savjetovanja, osobito u kontekstu postupka europskog semestra koji obuhvaća planiranja članica Unije, analize i preporuke za ostvarivanje uvjeta za gospodarski rast, stabilnost i sigurnost. „Hrvatska je od 2014. godine aktivni sudionik u tom procesu te je izrađen i nacionalni program reformi, a ističu se i rješenja za alternativno rješavanje sporova, koja EU prepoznaje kao prioritet, a koja treba približiti javnosti te ih i dalje razvijati, što će nas približiti stabilnosti i rastu“, rekla je Artuković Kunšt.

„Vrlo je malo institucija s ovakvom tradicijom u Hrvatskoj, osobito onih sposobnih organizirati međunarodni skup ove kvalitete i vrste, međunarodno verificiran“, napomenuo je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin istaknuvši povezanost sudbene vlasti i arbitražnog sudovanja, što je i tema o kojoj se raspravlja na skupu. „Na ovoj konferenciji sudjeluju inozemni i domaći visoko stručni ljudi, a prepoznaju se i osobne vrijednosti ljudi koji su svojim radom pridonijeli da ovo savjetovanje bude prepoznato. Izražavam potporu organizatorima skupa, zahvalu gostima iz inozemstva te očekujem uspješno i sadržajno savjetovanje“, kazao je Hrvatin.

Govoreći o pristupu arbitražnom sudovanju Loukas Mistelis sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu, razmotrio je funkcioniranje arbitraže u pravnom sustavu, istaknuvši australska, grčka, brazilska, švicarska, ali i hrvatska iskustva. „Važno je zadržati neovisnost i povjerenje u arbitražne sudove, čije su odluke snažnije od sudskih. Arbitraža je snažno pitanje izbora i ne može zadovoljiti svakoga, ali je zato učinkovitost vrlo jasna, što korisnici arbitražnih sudova i traže“, kazao je Mistelis.

Vesna Lazić s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Utrechtu izlagala je o ulozi državnih sudova u sprečavanju uskrate pravosudne zaštite u arbitraži te je razmotrila pitanja povrede ljudskih prava, valjanosti arbitražnog ugovora, sudskog prekida arbitražnog postupka itd. Korinna von Trotha iz Njemačke arbitražne institucije (DIS), Berlin / Cologne, govorila je o olakšavanju višestranačke arbitraže i spajanja postupaka u arbitražnim pravilima te zakonima o arbitraži i sudskoj praksi. „Bilježi se 25 posto slučajeva arbitraže koja obuhvaća više strana, što pojam arbitraže čini kompliciranim“, napomenula je von Trotha.

Pristup arbitražnom sudovanju u kontekstu arbitražnih klauzula o višestupanjskom rješavanju sporova i asimetričnih arbitražnih klauzula bila je tema predavanja Marka Mećara iz društva Laktić i partneri iz Zagreba. Riječ je o klauzulama koje predviđaju rješavanje sporova u više stupnjeva. Osnovno je pri tome pitanje može li, nakon što nastane spor, tužitelj preskočiti jedan ili sve stupnjeve u klauzuli te izravno pokrenuti postupak“, napomenuo je Mećar. Na konferenciji je promoviran i Croatian Arbitration Yearbook, Vol. 21/22 s aktualnim temama iz područja arbitraže, koji je predstavio glavni urednik Hrvoje Sikirić.

You may also like

0 comments