Konferencija: Demografiju staviti kao prioritet

Hrvatska i EU demografsku problematiku moraju staviti na statešku razinu značenja, a demografska i emigracijska politika postaju pitanja nacionalne sigurnosti, upozoreno je u utorak na međunarodnoj konferenciji “Demografska politika – temelj razvoja EU i Republike Hrvatske” u Novinarskom domu.

Na skupu u organizaciji HDZ-ova Odbora za obitelj i mladež, Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Ureda Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj, istaknuto je da se hrvatski revitalizacijski modeli moraju postaviti prema domicilnoj populaciji i hrvatskom iseljeništvu te navedeno da Hrvatska koncept revitalizacije na temelju vlastite dijaspore treba provoditi po uzoru na Irsku i Izrael.

Stjepan Šterc s zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta istaknuo je da su upravo Irska i Izrael “uzletjeli” zbog bogatstva svog iseljeništva, dok Hrvatska iseljeništvo smatra političkim protivnicima. Smatra i da sadašnju valst, koja, kako je rekao, ima anacionalni koncept vođenja države, uopće ne zanima što Hrvati nestaju. “Kako političari mogu mirno gledati nestanak stanovništva, a uzbuđuju se oko flore i faune”, upitao se Šterc.

Da Hrvatska nestaje upozorio je i izaslanik predsjednika HDZ-a Željko Reiner, kazavši da je prošle godine rođeno najmanje djece u povijesti – ispod 39.000 dok je umrlo više od 52.000 ljudi. “Taj zjap između broja rođenih i umrlih ove godine je još veći jer do kraja kolovoza on je veći od 13.000. Hrvatska svake godine gubi grad veličine Trogira ili Karlovca a dosadašnja vlast na to se uopće ne obazire i ne čini ništa da se to barem zaustavi”, upozorio je.

Reiner je kazao i da je program demografskog oporavka zemlje jedan od ključnih HDZ-ovih programa. To je, naglasio je, uz gospodarski program najvažniji dio njihova programa, jer niti gospodarski dio programa ne može funkcionirati ako u zemlji ne bude ljudi. Upozorio je i da Hrvatska ne nestaje samo zbog negativnog demografskog prirasta, već i sve većom emigracijom. “O problemu emigracije jedni govore i upozoravaju na nju kao ozbiljnu opasnost , a oni koji su još koji dan na valsti je minoriziraju, ignoriraju i tvrde da ona uopće ne postoji”, rekao je.

Upozorivši kako o tome u našoj zemlji nema pouzdanih podataka, Reiner je kazao kako je samo po podacima iz Njemačke u tu zemlju u posljednje dvije godine ušlo 93.000 hrvatskih građana koji su zatražili radne dozvole. Na demofrafske probleme u Njemačkoj, starenje stanovništva i pad demografskog rasta u Njemačkoj upozorio je i voditelj Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj Michael Lange. Naveo je i da je u njegovoj zemlji stopa prirastae 1,4 posto i slabo se povećava jer je u zemlji sve veći broj starijih roditelja. Lange je kazao i da je NJemačka treća najveća država domaćin migrantima u svijetu kojih sada čine 20 posto stanovništva i od njih je najviše Turaka. Uz to, sada imaju nekontroliranu situaciju priljeva migranata iz ratom pogođenih područja Sirije i drugih zemalja.

Na dugogodišnje demografske “crne brojke” u Hrvatskoj u raspravi su uz ostale upozorili i demografi Anđelko Akrap i akademkinja Alica Wertheimer-Baletić.

You may also like

0 comments