Konfederacija britanske industrije smanjila je prognozu gospodarskog rasta

Konfederacija britanske industrije (CBI), smanjila je u ponedjeljak prognozu gospodarskog rasta u Velikoj Britaniji, ističući da vlada ne bi trebala popustiti u konsolidaciji javnih financija. CBI, vodeća britanska poslodavačka udruga, predviđa rast od 2,4 i 2,5 posto u 2015. odnosno 2016. godini, za razliku prognoze od 2,7 i 2,6 posto iz veljače ove godine, slijedeći tako u snižavanju prognoza rasta druge organizacije, uključujući Bank of England.

Pogoršanje tih prognoza u najvećoj je mjeri odraz snažnog usporavanja službene stope britanskog gospodarskog rasta u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Glavni direktor CBI-a John Cridland, upitan na konferenciji za novinare treba li vlada ublažiti planove smanjenja potrošnje, odgovorio je kako članovi CBI-a drže da oporavak javnih financija ostaje najvažnijim vladinim zadatkom. “Ne želimo da vlada tu popusti nego se nastavi boriti s deficitom u javnim financijama, ali da to čini na pametan način”, rekao je Cridland.

Dodao je da se vladi, nakon pet godina smanjenja potrošnje, sada valja usredotočiti na “maštovitije” reforme javnog sektora. Cridland je također rekao da planirani referendum o britanskom članstvu u Europskoj uniji, stvara određenu nesigurnost za poslovanje, ali da nema značajnijih naznaka da su investicijski planovi zbog toga stavljeni na led. Osvrnuo se i na poruku konkurentske udruge poslodavaca – EEF, koja je nedavno istupila sa stavom da referendum treba održati čim prije, kako bi se skratilo razdoblje neizvjesnosti. “Puno je toga za napraviti. Uzmimo vremena i napravimo to kako valja. CBI se zalaže za ostanak u reformiranoj Europskoj uniji te želi da reforme budu svrsishodne. Dakle, ne, nisam za što skoriji referendum”, rekao je Cridland.

You may also like