Končar, Valamar i Ericsson NT guraju burzu prema gore

Vijesti o rekordnim razinama burzovnih indeksa više nisu rezervirane samo za Wall Street i europska tržišta već i za Zagrebačku burzu. Uži indeks CROBEX10 u srijedu se zaustavio na 1292 boda, najvišoj vrijednosti od kako je to mjerilo uvedeno 31. srpnja 2009. godine.

Tijekom ove godine indeks 10 najlikvidnijih dionica na hrvatskoj burzi skočio je više od 11 posto. Pogled u sastavnice otkriva da je uspon na rekordnu razinu prije svega zasluga tri dionice – Končar-Elektroindustrije, Valamar Riviere i Ericsson Nikole Tesle. Te su dionice ojačale između 18,3 i 23,9 posto.

“Pozitivna kretanja na Zagrebačkoj burzi u posljednje vrijeme poduprta su poboljšanjem potrošačkog, poslovnog i investicijskog sentimenta uslijed povoljnih makroekonomskih kretanja u Hrvatskoj, ali i na najvažnijim izvoznim tržištima, očekivanja o još jednoj dobroj turističkoj sezoni, kao i razvoju na korporativnoj razini kroz poslovne rezultate te mogući povećan interes za ulaganjima u dionice”, komentira Anto Augustinović, analitičar Erste banke.

“Nastave li se takva kretanja te ne bude li većih vanjskih šokova, očekujemo zadržavanje sadašnjeg trenda”, dodaje. O atraktivnosti tzv. cikličnih sektora govori i činjenica da je od indeksa bolja samo Podravka koja je porasla 13 posto. Ispod su Atlantic, HT, Adris, Kraš, Imperial te jedini gubitnik – Ledo koji bilježi minus od devet posto. “Vjerujem da će ciklični sektori i u nastavku godine ostvarivati veće povrate od prosjeka tržišta”, kaže Ivana Blašković, direktorica analiza Zagrebačke banke.

(Agencije)

You may also like

0 comments