Kompanije koje se bave servisiranjem naftnih polja odustale od spajanja

Američka kompanija koja se bavi servisiranjem naftnih polja i platformi Halliburton i njezin manji konkurent Baker Hughes odustali su od najavljenog 28 milijardi dolara vrijednog spajanja jer nisu dobili zeleno svijetlo od američkih i europskih regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja.

Najava spajanja te druge i treće najveće svjetske uslužne naftne kompanije povećala je zabrinutost oko viših cijena u tom sektoru. To je najnoviji primjer odustajanja od velikog spajanja zbog prepreka vezanih za zaštitu tržišne utakmice. “Izazovi dobivanja preostalih regulatornih odobrenja i opći uvjeti u industriji koji su teško naštetili ugovoru doveli su do zaključka da je raskid najbolje rješenje”, rekao je izvršni direktor Halliburtona Dave Lesar.

Ugovor između Halliburtona i Baker Hughesa, procijenjen na 34,6 milijarde dolara kada je objavljen u studenom 2014. godine, a koji sada vrijedi oko 28 milijardi dolara, istekao je u subotu bez dogovora kompanija o njegovu proširenju, objavio je Reuters pozivajući se na osobu upoznat sa slučajem. Halliburton će platiti Baker Hughesu do srijede 3,5 milijarde dolara zbog neuspjele transakcije koja je, osim isplate u novcu, trebala uključivati i zamjenu dionica.

Američko ministarstvo pravosuđa prošloga je mjeseca pokrenulo tužbu kako bi zaustavilo to spajanje tvrdeći kako bi ono dovelo do dominacije samo dva igrača na tržištu usluga bušenja i građevinskih radova za naftnu industriju. Drugi veliki igrač je Schlumberger. “Odluka kompanija da odustanu od transakcije – koja bi dovela do duopola na tržištu naftnih usluga – pobjeda je za američko gospodarstvo i za sve Amerikance”, rekla je američka državna odvjetnica Loretta Lynch u priopćenju objavljenom u nedjelju.

Europska komisija ranije je također izrazila zabrinutost da bi taj ugovor mogao smanjiti konkurentnost i inovacije. Propast akvizicije dolazi u vrijeme kada se obje kompanije bore s utjecajem koji pad cijena nafte ima na njihove klijente.

Prošloga je tjedna Baker Hughes objavio veći od očekivanog gubitak u prvom tromjesečju i upozorio da bi se pad broja bušotinskih postrojenja na globalnoj razini mogao nastaviti do kraja godine zbog manjeg broja novih projekata. Halliburton je objavio prošloga mjeseca da je ukinuo 6.000 radnih mjesta u prvom tromjesečju uslijed pada prihoda za 40,4 posto te izvijestio o troškovima restrukturiranja od 2,1 milijardu dolara, uglavnom za troškove otpremnina i otpis imovine.

You may also like

0 comments