Kompanije iz EU ograničavaju poslovanje u Britaniji

 Svaka sedma kompanija iz zemalja Europske unije koja posluje u Velikoj Britaniji preselila je dio poslova iz te zemlje u strahu od problema nakon Brexita, pokazalo je u utorak objavljeno istraživanje.
Obujam poslovanja smanjilo je četrnaest posto kompanija iz EU-a koje u Britaniji imaju imovinu poput ureda, skladišta i tvornica, utvrdili su autori istraživanja iz Certificiranog instituta za nabavu i opskrbu (CIPS).

Anketa provedena među menadžerima lanca nabave pokazala je također da je od referenduma o izlasku Britanije iz EU-a jedanaest posto kompanija preselilo dio radnika s Otoka.

Istraživanje je provedeno prije jučerašnje objave sporazuma o 21-mjesečnom prijelaznom razdoblju prema kojem će Britanija zadržati dosadašnji pristup tržištima EU-a do kraja 2020. godine.

Ekonomist CIPS-a John Glen upozorava pritom da kompanije više brine neizvjesnost u pogledu dugoročnog odnosa Britanije i EU-a.

“U određenom trenu kompanije moraju početi provoditi krizne planove”, napominje on. “Moramo početi realno gledati na ono što nas čeka”, dodaje.

Istraživanje je pokazalo i da gotovo svaka četvrta britanska firma s dobavljačima u EU ima teškoća sa sklapanjem ugovora s rokovima koji premašuju datum izlaska Britanije iz EU-a u ožujku iduće godine. Trećina anketiranih menadžera s dobavljačima u EU navela je da već traže alternative dobavljače u Britaniji.

U institutu ističu i da je gotovo trećina ispitanika povisila cijene zbog Brexita, koji je prouzročio pad vrijednosti funte, posljedično poskupljujući uvoz. “Kompanije su prisiljene prebaciti dio povećanih troškova na potrošače kako bi zaštitile profitne marže”, tumači Glen.

CIPS je anketirao ukupno 2.418 menažera lanca nabave u dva ciklusa istraživanja, između 6. i 19. veljače, te između 5. i 13. ožujka. Anketirani su menadžeri u sektorima industrije, financijskih usluga, maloprodaje i građevinarstva.

You may also like

0 comments