Home Europska unija Komisija u najavila skoro ukidanje viza za Tursku

Komisija u najavila skoro ukidanje viza za Tursku

by Agencije

Europska komisija je u srijedu najavila da će 4. svibnja predložiti ukidanje viza za Turke u okviru sporazuma EU i Turske o suzbijanju migrantskog vala, ako ta zemlja poduzme potrebne mjere za ispunjavanje preostalih uvjeta.

“Komisija će 4. svibnja predstaviti svoje treće izvješće o napretku liberalizacije viznog režima i, pod uvjetom da Turska poduzme potrebne mjere za ispunjavanje preostalih mjerila, izvješću će biti priložen zakonodavni prijedlog za stavljanje Turske na popis zemalja za koje vrijedi bezvizni režim”, objavila je Komisija u Bruxellesu. Bude li izvješće pozitivno vize bi mogle biti ukinute krajem lipnja. Komisija je u srijedu predstavila izvješće o provedbi Sporazuma između EU-a i Turske, koji je zaključen 18. ožujka, a koji bi trebao okončati nezakonite migracije iz Turske u EU te osigurati zakonite kanale preseljenja migranata u Europsku uniju.

U Komisiji kažu da sporazum već daje rezultate budući da je drastično pao broj osoba koje nezakonito prelaze Egejsko more na putu iz Turske u Grčku. “U posljednja tri tjedna opaža se naglo smanjenje broja nezakonitih dolazaka, što se sada mora popratiti otvaranjem zakonitih kanala za preseljenje osoba kojima je potrebna zaštita. Premda je vidljiv dobar napredak u početnim fazama provedbe, Komisija će se i dalje zalagati za potpuno i pravovremeno ispunjavanje svih elemenata Izjave EU-a i Turske, uključujući projekte za izbjeglice iz Sirije u Turskoj, postupak liberalizacije viznog režima i poštovanje zakona EU-a i međunarodnih zakona”, izjavio je prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Turska treba ispuniti 72 mjerila za ukidanje viza, a u Komisiji ne kažu koliko ih je još preosalo ispuniti, ali navodi neka područja u kojima su potrebna poboljšanja, poput davanja prava na rad svim izbjeglicama, uvođenje viza za zemlje iz kojih bi mogao krenuti veći broj izbjeglica ili prestanak diskriminiacije građana Cipra, članice EU-a koju Turska ne priznaje . Prema sporazumu EU-Turska svi novi nezakoniti migranti i tražitelji azila koji na grčke otoke stižu iz Turske i čiji su zahtjevi za azil proglašeni neprihvatljivima trebali bi se vratiti u Tursku. EU će iz Turske u EU preseliti jednog sirijskog izbjeglicu za svakog sirijskog izbjeglicu koji će s grčkih otoka biti vraćen u Tursku. U okviru postojećih obveza prioritet imaju migranti koji prethodno nisu nezakonito ušli ili pokušali ući u EU.

EU je sa svoje strane obećao veću financijsku pomoć Turskoj za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica, ubrzanje postupka za ukidanje viza te oživljavanje pristupnih pregovora. Turska je ovih dana zaprijetila da će prestati s provedbom sporazuma ako vize ne budu ukinute uskoro, dok je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u utorak izjavio da neće biti razvodnjavanja kriterija i popuštanja Turskoj, nego da će ih morati ispuniti sve kako bi dobila bezvizni režim. U Europskoj uniji su sve glasnije kritike da se previše popušta autoritarnom turskom vođi Recepu Tayyipu Erdoganu, koji koristi migrantsku krizu kako bi ucjenjivao Bruxelles.

Related Posts