Komentari dužnosnika Feda poduprli tečaj dolara

Dolar je ojačao u utorak prema košarici valuta na međunarodnim tržištima zbog izjava dužnosnika američke središnje banke Fed kojima je signalizirano moguće povećanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama već na idućoj sjednici u ožujku.

Euro je u takvim okolnostima oslabio oko 0,5 posto prema dolaru, pa se zajedničkom valutom jutros trgovalo po 1,0562 dolara, što je njegova najniža razina u proteklih šest trgovinskih dana. Američka je valuta ojačala i gotovo 0,6 posto prema japanskoj, na 113,73 jena. Na sličnom je postotnom dobitku bila prema novozelandskom dolaru, a ojačala je i 0,5 posto prema australskom imenjaku i 0,4 posto prema švicarskom franku.

U fokusu ulagača bile su najnovije poruke iz Feda, uključujući one predsjednice Fedova ogranka u Clevelandu Lorette Mester koja je izjavila da nema ništa protiv da kamatne stope budu podignute u ovom trenutku ako se održi sadašnja izvedba najvećeg svjetskog gospodarstva. Njezin kolega Patrick Harker poručio je da je povećanje kamatnih stopa u ožujku među opcijama koje razmatraju.”Moj je dojam, premda se ne bi svi trgovci u našem uredu složili s tim, da dolar ima nešto snažnije uporište. Fundamenti su ponovno počeli plijeniti nešto veću pažnju, ne samo zbog prošlotjednih poruka predsjednice Feda Janet Yellen. Hoće li tako ostati, to je već veliko pitanje”, konstatirao je Neil Mellor, analitičar u Bank of New York Mellon.

Zajedničku europsku valutu i dalje, pak, pritišću neizvjesnosti vezane uz predsjedničke izbore u Francusko, pa njezino slabljenje nisu uspjeli zaustaviti n najnoviji, snažni pokazatelji o poslovnim aktivnostima u Njemačkoj i Francuskoj. “Svi su izvukli pouku iz prošlogodišnjih velikih iznenađenja. Euro bi se mogao suočiti s daljnjim pritiscima budući da još ima vremena do izbora”, smatra Ayako Sera, analitičar u banci Sumitomo Mitsui Trust.

 

You may also like