Home Geopolitika Komemoracija žrtava 11. rujna

Komemoracija žrtava 11. rujna

by Agencije

Na komemoraciji održanoj u New Yorku u petak se okupila rodbina žrtava u znak sjećanja na gotovo 3000 ljudi ubijenih u napadima na taj grad, Pennsylvaniju i okolicu Washingtona 11. rujna 2001. kada su zrakoplovi koje je otela al Qaeda Americi donijeli smrt, kaos i uništenje.

Članovi obitelji poginulih tradicionalno su pročitali njihova imena na dirljiv i svečan način. Okupili su se na Ground Zero, mjestu na kojemu su nekoć bili tornjevi Svjetskoga trgovačkog centra, što su ih tog sunčanog jutra 2001. u prah i pepeo pretvorila dva zrakoplova kojima su upravljali otmičari al Qaede. “Ovdje dolazimo svake godine. Živimo u New Jerseyu. Svake se godine ovdje okuplja sve manje ljudi, no moja supruga i ja ćemo dolaziti dok god budemo mogli”, rekao je Tom Acquaviva koji je stigao sa suprugom Josephine, a u napadu je bračni par prije 14 godina izgubio sina Paula. “Nikad nisu pronađeni njegovi posmrtni ostaci, pa je ovo zapravo njegov grob”, kazao je Acquaviva, dodavši kako nije mogao zamisliti boljeg sina.

Na ceremoniji u New Yorku, gdje s članovima obitelji poginulima počast već tradicionalno odaju bivši i aktualni američki političari, nema govora. Ritual čitanja imena prekidaju samo minute šutnje u vrijeme kad su avioni pogodili prvo sjeverni, pa onda južni toranj Svjetskoga trgovačkog centra.

Na Ground zerou otvoren je Memorijalni centar, a imena žrtava ugravirana su u brončanu ploču, koja okružuje centar. Američki predsjednik Barack Obama počast žrtvama je, zajedno sa suprugom Michelle i suradnicima, odao minutom šutnje na travnjaku iza Bijele kuće. Ministar obrane Ash Carter vodio je komemoraciju kojoj su prisustvovali članovi obitelji i rodbina poginulih u Pentagonu, a rodbina 40 putnika i članova posade koji su poginuli u zrakoplovu United Airlinesa na letu 93 okupili su se u novom Memorijalnom centru u Shanksvilleu.

Related Posts