Kome najviše odgovaraju razgovori na relaciji branitelji – premijer

Više od trećine ispitanih građana u RTL-ovoj anketi smatra kako nisu ispunjena očekivanja na sastanku Vlade i prosvjednika iz Savske 66. Naime, čak 38,5 posto ispitanih vjeruje kako je na prvom sastanku trebao biti postignut konkretniji dogovor, 23,7 posto misli kako kako su ispunjena očekivanja, a 14,3 posto ne slaže se ni s jednim ni s drugim.

Upitani tko je zaslužan da se uopće realizirao taj sastanak, ispitanici u 22,2 posto slučajeva smatraju kako je za to odgovoran pritisak javnosti. Iako nije velika razlika u ukupnim brojkama, indikativno jest da 16,3 posto ispitanih građana vjeruju da je Vlada zaslužna za sastanak, a njih tek 9,2 posto da su razgovor odgovorni vođe prosvjeda. Prema anketi RTL-a, 21,4 posto ispitanih smatra kako su se društvo i država najviše ‘okoristili’ što su prosvjednici, premijer i ministri sjeli za stol. Zanimljivo je što 16 posto ispitanih vjeruje da su Vlada i premijer najviše profitirali, a njih 10,8 posto da je ovakav razvoj situacije najviše koristio braniteljima.

Sastanak premijera s braniteljima započeo je nešto iza 10 sati. Iako je najavljeno više od 50 sudionika u zgradu Ministarstva ušlo je tridesetak predstavnika braniteljskih udruga. Ministar Ante Kotromanović u zgradu je ušao na stražnji ulaz, dok je premijer Milanović ušao na prednji ulaz te kratko pozdravio branitelje u šatoru. Neki od njih odbili su mu pružiti ruku.

Drugi sastanak predstavnika hrvatske Vlade i hrvatskih branitelja održat će se iza zatvorenih vrata u zgradi Ministarstva branitelja ispred koje 100-postotni invalidi Domovinskog rata, prve skupine i branitelji prosvjeduju još od 20. listopada prošle godine, tj više od 250 dana, tražeći rješavanje problema braniteljske populacije, ostavku resornog ministra Predraga Matića i dvoje njegovih suradnika te donošenje ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Otvaranju radnog sastanka nazočit će predsjednik Vlade Zoran Milanović. S vođama braniteljskog prosvjeda te 60-ak predstavnika braniteljskih udruga na državnoj razini razgovarat će ministri branitelja i obrane Predrag Matić i Ante Kotromanović.

Za razliku od sastanka održanog prošli ponedjeljak u Banskim dvorima, mediji neće moći direktno prenositi razgovor, nego će samo prvih pet minuta sastanka biti otvoreno isključivo za fotografe novinskih i foto agencija i televizijske snimatelje. Inače, na prvom sastanku predstavnici provjedničkih vođa iznijeli su predsjedniku Vlade i ministrima svoje probleme poput izdvajanja dijela branitelja iz sustava resornog ministarstva u ministarstvo socijalne skrbi, zatim pitanje mirovina pripadnika HVO-a, popisa pripadnika agresorskih postrojbi i slično. Na predstojećem sastanku, kako se doznaje u ministarstvu branitelja, razgovarat će se o konkretnim problemima braniteljske populacije, a od vođa prosvjednika u Savskoj 66 nije se mogao dobiti komentira o najavljeno drugom sastanku Vlade i predstavnika braniteljskih udruga.

You may also like