Komadina: SDP mora biti stabilnost društva

Kandidat za predsjednika SDP-a Zlatko Komadina rekao je u utorak na stranačkom skupu u Karlovcu da u stranci ima mnogo podjela te kako je na trojici kandidata i njihovim navijačima da ne vode previše ostrašćenu kampanju, da ne bude blaćenja jer SDP kao najjača oporbena stranka mora biti faktor stabilnosti u društvu.

Na stranačkom skupu u Karlovcu Komadina je pred pedesetak okupljenih rekao da je na trojici kandidata – Zoranu Milanoviću, Dušku Polovini i njemu te na njihovim navijačima da ne vode previše ostrašćenu kampanju, no, dodao je, sustav jedan čovjek – jedan glas, iako najdemokratskiji, u sebi nosi klicu podjela. “SDP kao najjača oporbena stranka mora biti faktor stabilnosti u društvu, a to moramo svjedočiti mi u stranci i na nama kandidatima je da ne dijelimo stranku jer ćemo sutra zajedno sjediti i raditi”, istaknuo je i dodao da je njegov osobni moto: “SDP smo svi mi.”

Na pitanje je li točno da kandidat Zoran Milanović nije mogao jučer održati skup u stranačkim prostorijama u Rijeci, nego u dvorani Euroherca, odgovorio je kako ne zna te da se to mora pitati predsjednika Gradske organizacije Vojka Obersnela. “Valjda se Milanović s njima dogovarao gdje će imati skup. Ja sam se, evo, za Karlovac javio predsjedniku SDP-a Karlovac, a moj riječki skup će biti u stranačkim prostorijama. U vezi s Milanovićevim skupom je možda stvar u tome što su računali na veći broj ljudi, pa je to razlog”, odgovorio je Komadina.
Rekao je kako je zamolio stranačke organizacije, pogotovo čelnike, da ne traže izjašnjavanje članova tko je uz kojeg kandidata jer je to u koliziji sa sustavom jedan čovjek – jedan glas te da nije u redu raditi pritisak na članstvo jer SDP više ne smije gubiti članstvo i biračku potporu.

Istaknuo je kako ga muči što je dobar dio kolega napustio SDP, da su neke isključili, neki su se pacificirali, neki su marginalizirani, a nekima su bile raspuštene organizacije ili njihova radna tijela, kao u Karlovcu, Varaždinu, Međimurju i Istri, u sredinama gdje je SDP uvijek imao dobre izborne rezultate. Komadina je rekao kako SDP može i treba bolje, da se mora demokratizirati i decentralizirati, a članstvo će pod njegovim vodstvom, kako je istaknuo, odlučivati o novom pravilima igre i novom statutu te kreirati stranačku politiku. “Nije jedan čovjek SDP, makar to bio ja, kao predsjednik, što ću i biti, jer jedini uvodim promjene. SDP kao najjača oporbena stranka bit će otvorena javnosti tako da nama kao socijaldemokratima baza bude briga za čovjeka, onog koji živi od svojega rada, a ne onoga koji živi od kapitala, iako poštujem one koji žive od kapitala na pošten način”, istaknuo je Komadina.

Na pitanje je li s njegove strane bilo dogovora s nekim u Mostu o mogućim prijevremenim izborima i koaliciji Mosta i SDP-a s obzirom ne neke njegove izjave ovih dana, Komadina je odgovorio da je Most u ovom trenutku dašak demokratičnosti u Domoljubnoj koaliciji.  “Most se odupire nekim ‘neumnim rješenjima’ koja se nameću od HDZ-a. Konkretnih kontakata SDP-a i Mosta nema, ali ja imam 20 godina iskustva u sklapanju koalicija. Morate razgovarati s osnove vjerodostojnosti. Ljudi moraju imati međusobnog povjerenja, a u ovom trenutku imamo samo teške riječi i salvu uvreda, i onda je to puno teže”, rekao je Komadina.

U izjavi novinarima u vezi s idejom ministra zdravlja Darija Nakića da samo jedan KBC bude u vlasništvu države, ostali u vlasništvu županija, Komadina je odgovorio da je loša. “Novi ministri trebaju se kloniti teških izjava i reformi koje nitko nije sondirao, ni stručno, ni u javnosti. Ne možemo imati sve samo na jednome mjestu. Protiv sam centralizacije, svatko ima pravo na dostupnost zdravstvene zaštite, kako u Zagrebu tako i u Rijeci, Osijeku i Splitu, jer tamo gdje su sveučilišta – tamo trebaju biti i KBC-ovi kao nastavna baza medicinskog fakulteta”, rekao je Komadina.

Istaknuo je da županije nisu financijski sposobne za takvu decentralizaciju jer bi u vlasništvu imale bolnice koje su po proračunu jače od njihovih proračuna. “Država prvo mora sanirati KBC-ove, zatim financijski ojačati sve županije i tek im onda prepustiti KBC-ove, a sve u uvjetima da zadrže razinu s obavljanjem vrhunskih zahvata, kao na Rebru u Zagrebu”, rekao je. Ocijenio je da u tome vidi “i neki priziv privatizacije zdravstva” te istaknuo da se on kao socijaldemokrat zauzima da “svaki građanin mora imati iste uvjete za zdravlje, školovanje i za start u životu”.

You may also like