Komadina: Cilj mi je decentralizirati SDP

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina u srijedu je u središnjici stranke u Zagrebu predstavio smjernice programa kojim se kandidira za predsjednika SDP-a na skorim unutarstranačkim izborima, poručivši da se zalaže za demokratizaciju i decentralizaciju stranke, izradu novog programa i statuta i artikuliranje novih javnih politika u funkciji društveno-ekonomskih promjena.

“Kandidiram se za predsjednika jer želim okupljati, donijeti promjene u SDP. Želim biti predsjednik koji čuje i sluša članove stranke i sve građane koji vjeruju u socijaldemokraciju i one druge koji će nam se pridružiti, a koji danas možda nisu s nama”, rekao je Komadina u obraćanju u središnjici stranke na Iblerovom trgu, pred oko sto članova SDP-a među kojima su bili i potpredsjednik SDP-a Rajko Ostojić, šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić te bivši pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević.

Da bismo mijenjali društvo, moramo biti spremni mijenjati sebe, kazao je Komadina, ocijenivši da su njegove programske smjernice “pokretanje otvorenog razgovora o budućnosti SDP-a koji treba biti vodeća politička snaga Hrvatske”.

Stoga će, kaže, predložiti izmjene statuta kroz višemjesečnu raspravu. “Pisat ćemo ga zajedno. Ne može predsjednik stranke niti ću ja biti takav predsjednik – dodijeliti statut”, kazao je. Najavljuje otvaranje rasprave o proširenju modela “jedan čovjek jedan glas” i za druge dužnosti u stranci, a ne samo za predsjednika. “Tu treba naći mjeru između decentralizacije i onoga što se zove jamstvo za političko i organizacijsko jedinstvo stranke. Ne može biti 10 SDP-a. Jedan je SDP i svi smo mi SDP”, poručio je.

Također najavljuje da će predložiti da se članovi Glavnog odbora biraju na razini županija ili izbornih jedinica (regija), uz verifikaciju na državnoj konvenciji, jer ljudi u svojim sredinama najbolje znaju koga treba predložiti.

Zalaže se za preferencijalno glasovanje organizacija za kandidate na dužnost, primjerice liste za Sabor i predstavnička tijela. Ali, kako je rekao, preferencijalno koje jamči demokratski postupak, ne preferencijalno koje smanjuje ili ograničava pravo člana stranke. “A bilo je takvih namjera, nažalost”, ustvrdio je. Posebno ističe da će se zalagati za jednakopravno sudjelovanje žena, muškaraca i mladih. “Jedno smo pisali, a drugo napravili već na ovim listama za Sabor”, ustvrdio je pritom.

Slogan je smjernica “Bolji SDP za bolju Hrvatsku”, a Komadina naglašava da stranka mora ojačati i bolje se organizirati da bi se mogla suprotstaviti “sve izraženijim populističkim i desnim orijentacijama u nekim slojevima društva”. SDP mora znati dogovorit i na ekonomsko raslojavanje, migracije, terorizam, klimatske promjene, dodaje.

Govoreći o vrijednostima na kojima počiva stranka, kazao je kako postoji razlika između socijaldemokracije i neoliberalizma koji, rekao je, počivaju na različitim ishodištima i završavaju s različitim posljedicama. U temelju liberalizma je, prije svega, pojedinačno natjecanje, a u socijaldemokraciji solidarnost kao takva, suradnja. “Suradnja je temelj socijaldemokracije”, poručio je te upozorio da u ekonomiji liberalno znači stvaranje neravnopravnosti među građanima.

Promjene koje nudi, ustvrdio je, imaju tri cilja – demokratizaciju i decentralizaciju stranke kroz uključivanje članstva, progresivni savez s društvom i okupljanje svog intelektualnog potencijala Hrvatske i drugih društvenih dionika, izradu novog programa i statuta SDP-a, odnsono artikuliranje novih javnih politika u funkciji društveno-ekonomskih promjena.

Pritom se osvrnuo na rade Vlade prevođene SDP-om, kazavši kako je htjela učiniti puno, ali su joj se pozitivni pomaci pokazali prekasno, u zadnjoj godini mandata, da bi dobila veće povjerenje građana. “Cilj socijaldemokracije je razvijanje potencijala pojedinca i ukupnog društva, čime se stvara društvena snaga za postizanje dinamičnog i održivog ekonomskog razvoja i porasta zapošljavanja kao preduvjeta za postizanje stabilnosti i smanjivanje državnog deficita i zaduženosti”, naglašava Komadina dodajući da rješenje mora biti “kombinacija ograničavanja javne potrošnje i povećanja broja zaposlenih”.

Zalaže se za decentralizaciju države jer, kaže, odlučivanje treba u što većoj mjeri povjeriti onoj razini vlasti koja je najbliža građanima. “Svaki vrstu posla koja se može povjeriti općini – treba ga povjeriti općini”, sažima te dodaje kako je općepoznato da se danas u Hrvatskoj “država miješa u sve i svašta”. Uvjeren je da će decentralizacija rezultirati većim stupnjem demokratičnosti, efikasnosti i transparentnosti “što je naročito važno u upravljanju javnim novcem”.

Naglašava kako bez ekonomskog rasta Hrvatska ne može zadržati sadašnju razinu potrošnje te ističe da se moramo okrenuti visokim tehnologijama i kreativnim industrijama što je, prilika za razvoj malog i srednjeg poduzetništva.

Izgradnjom moderne lučke i željezničke infrastrukture Hrvatska može postati vrata srednje Europe za globalnu robnu razmjenu, dodaje Komadina te upozorava da Hrvatska nedovoljno iskorištava poljoprivredne potencijale zemlje i mora, a mogućnost napretka vidi i u turističkoj industriji.

Potporu mu je, o završetku predstavljanja, u izjavi novinarima, dao Bernardić izrazivši zadovljstvo jer Komadina želi veću participaciju članova u radu stranke. “Moramo se mijenjati da bismo mogli mijenjati Hrvatsku, a Zlatko Komadina je taj čovjek. Čovjek koji ulijeva piovjerenje i zbog njega će ratsi povjerenje u SDP”, rekao je Bernardić. Na upit je li hendikep što Komadina nije u Saboru, pogotovo stoga što je SDP sada oporba, Bernardić odgovara: “Klub zastuipnika je zasebno tijelo i samostalno se bori, dobro se bori. A ja ne bih volio da se predsjednika SDP-a, koji se mora baviti bazom, terenom, proziva da ga bole prepone ili da se nije javio za riječ u Saboru”.

Upitna smatra li da bi SDP bolje prošao na izborima da je na čelu bio Komadina, Bernardić kaže kako je poznato da je SDP “lutao” protekle tri godine navodeći outsourcing, monetizaciju “što su neoliberalni potezi”. “A kad smo se vratili u socijaldemokratsko krilo, naravno uz pomoć Alexa Browna koji se pokazao čudotvorcem, mi smo vratili dio izgubljenog povjerenja, ali ne dovoljno”, kazao je Bernardić koji je uvjeren da bi SDP sastavio Vladu s Mostom da je Komadina vodio pregovore jer, kaže, Komadina ulijeva povjerenje.

You may also like

0 comments