Home Geopolitika Kolumbijski senat odobrio novi mirovni sporazum s FARC-om

Kolumbijski senat odobrio novi mirovni sporazum s FARC-om

by Petra Rajković

Kolumbijski senat odobrio je u utorak navečer novi mirovni sporazum potpisan 24. studenoga između vlade Juana Manuela Santosa i gerile FARC-a, uoči podnošenja tog teksta zastupnicima Kongresa na konačno odobrenje.

Dokument s oko 300 stranica odobrilo je 75 glasova za te nijedan protiv, istaknuo je tajnik senata. Sporazumom se želi prekinuti više od 50 godina oružanog sukoba između vlasti u Bogoti i marksističke gerile Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC).

Prije podnošenja Zastupničkom domu od srijede, tekst je razmotrio senat u utorak saslušavši Humberta de la Callea, glavnog pregovarača tog sporazuma uime vlade.

Bilo bi “pogrešno ne iskoristiti priliku da se odobri taj sporazum i brzo provede u djelo”, kazao je on pred senatorima, dok je visoki povjerenik za mir Sergio Jaramillo naglasio “hitnost njegova provođenja”.

Sporazumom se predviđa razoružavanje FARC-a i njegovo pretvaranje u političku stranku.

“FARC ne može vječno ostati gerila, moraju krenuti prema napuštanju oružja i izaći iz ilegale”, izjavio je Jaramillo, predstavnik vlade tijekom četiri godine unutar skupina za mirovne pregovore u Havani.

(Agencije)

Related Posts