Kolumbijska vlada i FARC potpisuju povijesne sporazume

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos i marksistička gerilska skupina FARC potpisat će povijesni mirovni sporazum u ponedjeljak, čime će formalno završiti 52-godišnji oružani sukob u kojemu je ubijeno više od 220.000 ljudi a mnogi raseljeni.

Santos i zapovjednik Revolucionarnih oružanih snaga (FARC) Rodrigo Londono, poznat pod imenom Timošenko, potpisat će sporazum od 297 stranica na svečanosti u Cartageni kojoj će prisustvovati svjetski vođe među kojima glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon i američki državni tajnik John Kerry.

Predstavnici dviju strana finalizirali su dogovor 24. kolovoza u Havani nakon gotovo četiri godine pregovora. Sporazum uključuje odredbe o uključivanju FARC-a u politički život, osnivanje suda za ratne zločine, reforme u ruralnom sektoru i reintegraciju demobiliziranih gerilaca u građanski život.

U sljedećih pola godine, oko 8000 preostalih boraca FARC-a bit će razmješteno u 23 regije u zemlji gdje će predati oružje u procesu koji će nadgledati UN. Da bi stupio na snagu, mirovni sporazum mora se odobriti na nacionalnom referendumu zakazanim za 2. listopada. Nedavne ankete pokazuju da će više od polovice Kolumbijaca vjerojatno podržati sporazum.

Unatoč olakšanju širom zemlje jer su okončana krvoprolića i otmice koji su se događali zadnjih desetljeća, sporazum je izazvao podjele u četvrtoj po veličini južnoameričkoj ekonomiji. Neki, uključujući utjecajnoga bivšeg predsjednika Alvara Uribea, ogorčeni su što sporazum dopušta pobunjenicima da uđu u kongres a da nisu odslužili zatvorsku kaznu.

You may also like

0 comments