Kolumbija je sve bliže konačnom mirovnom sporazumu

Čelnici FARC-a bili su veoma optimistični u nedjelju, drugog dana nacionalne konferencije te gerilska skupine na kojoj se treba odobriti mir s kolumbijskom vladom, a jedan od njih je nazvao ovaj neviđeni događaj “iznimnim uspjehom”.

“Napredujemo, imamo vjetar u leđa. Pokazalo se da je konferencija iznimno uspjela”, rekao je Ivan Marquez, čelnik izaslanstva FARC-a koji je 24. kolovoza postigao dogovor s vladom predsjednika Juana Manuela Santosa kako bi se zaustavio oružani sukob što traje već 52 godine.

“Pripremamo se za svečanost u Cartageni (…) Ondje ćemo potpisati konačni mirovni ugovor”, rekao je na tiskovnoj konferenciji drugog dana 10. konferencije Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (FARC) koje će do 23. rujna zasjedati u El Diamanteu, u središtu Caguana, povijesnog uporišta pobune.

Na konferenciji sudjeluje dvjestotinjak izaslanika, među kojima i članovi glavnog stožera gerile, te predstavnici iz baze. “FARC je za mir. FARC razmišlja da se pretvori u legalan politički pokret”, rekao je Marquez, dodajući da ime buduće stranke još nije određeno, ali da je konferencija uzela na znanje “prijedloge svih pobunjeničkih skupina”.

U oružanom sukobu u Kolumbiji koji traje desetljećima, sudjelovalo je nekoliko pobunjeničkih skupina krajnje ljevice, paravojske krajnje desnice i oružane snage. U njemu je poginulo najmanje 260.000 ljudi, 45.000 je nestalo a 6,9 milijuna je raseljeno. Ako na konferenciji dobije dopuštenje, FARC će 26. rujna u Cartageni potpisati s predsjednikom Santosom mirovni ugovor koji će ipak stupiti na snagu tek kad ga odobre birači na referendumu 2. listopada.

You may also like

0 comments