Kolumbija i FARC potpisali novi mirovni sporazum

Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos i šef gerilaca FARC-a Rodrigo Londono Timošenko potpisali su u četvrtak u Bogoti novi mirovni sproazum o okončanju polustoljetnog sukoba, nakon što je prethodni odbačen na referendumu.

Šef države i vođa Revolucionanih oružanih snaga Kolumbije (FARC) potpisali su izmijenjeni sporazum, nakon što su 2. listopada građani na referendumu odbacili prvi, ocijenivši ga preblagim prema pobunjenicima. U zamršenom kolumbijskom oružanom sukobu tijekom desetljeća je sudjelovalo više skupina krajnje ljevice, paravojne milicije krajnje desnice i oružane snage. U njemu je poginulo više od 260.000 ljudi, 45.000 je nestalo a 6,9 milijuna je raseljeno.

Novi sporazum bit će poslan na usvajanje u Kongres, gdje Santos ima većinu, umjesto da ponovno bude stavljen na referendum. Kolumbijska vlada i FARC prije desetak dana objavili su da su postigli izmijenjeni mirovni plan o okončanju sukoba dugog 52 godine. Tada je Santos naglasio da se radi o “boljem sporazumu”. “Prilagodili smo i izmijenili 56 od 57 pitanja kojima smo se bavili”, rekao je Santos, “tako da možemo graditi trajniji i stabilniji mir”. Novim se dogovorom ne diraju ključna pitanja, uključujući razoružanje FARC-a koji će postati politička stranka.

No, njime se uvodi nekoliko “novina” u ključne odredbe iz originalnog mirovnog sporazuma, rekao je glavni vladin pregovarač Humberto de la Calle. “Izmjene i pojašnjenja ne mijenjaju ključne stvari oko kojih smo se dogovorili”, istaknuo je De la Calle. Santos je rekao kako nije usvojen prijedlog da se sudjelovanje na izborima zabrani pobunjeničkim vođama odgovornima za teške zločine.

Također je istaknuo da će se u novom sporazumu zadržati odredba prema kojoj će čelnici FARC-a izbjeći sudski progon ako priznaju svoja nedjela i plate odštetu žrtvama. No, dodao je da će se specificirati “neka ograničenja za njihovu slobodu”.

Glavi pregovarač FARC-a Ivan Marquez izjavio je da “sve što sada treba učiniti jest primijeniti novi plan”. Odbacivanje inicijalnog sporazuma s 50,21 posto glasova protiv naprama 49,78 posto uz slabu izlaznost od 62 posto bio je veliki udarac za Santosa.

You may also like